Den argentinske drøm (29-10-2010)
Den argentinske drøm


Der faldt et morsomt replikskifte, da Danmark i tirsdags havde meget internationalt og meget charmerende vinbesøg. Der var Pinot Noir i 6 glas, da en af de danske sommelierer spurgte, hvad det var for en stil i Bourgogne, vinene sigtede efter. Musigny? Corton? Chambertin?
        Svaret var afvæbnende for alle, der måtte have mistanke om argentinske piratkopier af den "ægte" vare, for det lød kort og nøgternt: "Ingen. Vi har aldrig været i Bourgogne, og vi har kun smagt nogle ganske få Bourgognevine..."
        Det internationale kommer af, at nok var dagens Pinot Noir'er lavet i Argentina, men altså af en klassisk fransk druesort - og af en italiener og en dansker i fællesskab!
        Vinen bærer bodegaens navn: Chacra. Adressen er Patagonia i det sydlige Argentina. Folder man omkring Ækvator, svarer det sådan omtrent til det nordlige Sicilien, men bestemt ikke klimatisk, for det er et koldt og tørt område med store udsving mellem årgangene. I 2008 blev halvdelen af høsten i Patagonia ødelagt af frost - i 2009 var det en 6 måneders hedebølge, der prægede vinene.
        Bodegaens bedste vinmarker ligger i en gammel flodseng ca. 250 meter over havet. Det betyder mineraler og karakter. Men det er jo ikke det hele.
Eventyret begyndte, da Piero Incisa della Rochetta, der er ud af den celebre italienske Sassicaia-familie, i 2004 fandt og købte sin første parcel med vinstokke. Det var Pinot Noir, plantet i 1932(!), men i mange år havde de fået lov til at passe sig selv. 
        Piero havde ingen forstand på Pinot Noir, og det havde hans gode ven og "næsten-nabo" Hans Vinding-Diers heller ikke. Men de havde forstand på vin af andre blå druer, så de fulgte deres intuition og Hans' erfaring med at lave rødvin i det sydlige Argentina, hvor han og familien ejer Bodega Noemia. 
        Paragraf 1 hedder meget enkelt: "Når man har lavet vin i Europa og kommer til Sydamerika for at lave vin, er det bedste, man kan gøre at glemme alt, hvad man ved hjemmefra..."
        Piero er ydmyg nok til at indrømme, at projektet kun kunne lade sig gøre, fordi han havde råd til at begå fejl og råd til kun at gøre det optimale. Derfor er alt håndværk og tålmodighed. Der bruges ingen mekanik. Druerne presses heller ikke, de øverste får ved egen vægt de underste til at sprænges - samme princip som ved Macération Carbonique, for det giver efter deres mening bedre frugt og bedre tanniner. 
        Balance, syre, finesse, det var det, de sigtede efter - ikke efter Bourgogne.Nu var eventyret jo ikke noget rigtigt eventyr, hvis det ikke endte lykkeligt. Og det gør det. Ganske vist er det ungt endnu, for 6 år giver ingen historie. Men resultaterne af de 6 årgange - og det var dem, de få heldige smagte denne eftermiddag i København - er forbløffende. 
        Topvinen hedder "Treinta y Dos" (32), fordi vinmarken på omkring 2,5 ha blev tilplantet i 1932. Da Piero smagte, hvor godt de første årgange var lykkedes, købte han supplerende et par marker mere. Den ene er plantet i 1955, og vinen herfra hedder derfor "Cincuenta y Cinco" (55), mens den tredje og nyeste er fra 1967, så den kaldes "Sesanta y Sete" (67). Hans fjerde Pinot Noir hedder Barda (tag)ryggen. Det er en glimrende, og praktisk anvendelig "andenvin". Men det er især de to førstnævnte, der sætter kursen, og den er så sikker, at der burde sidde enoganden i Bourgogne og mærke koldsveden pible.
        Især årgang 2008 - endnu et spædbarn blandt Pinot Noir'er - er forrygende. Den er tør, stram, kølig, kontant, mineralsk og gennemført dejlig. Det er den bedste sydamerikanske Pinot Noir, jeg nogen sinde har smagt, og jeg har smagt nogle stykker.
Målt med Côte d'Or er priserne absolut rimelige, det er jo også en pointe. Til gengæld står der Patagonia på etiketten, ikke Musigny eller Chambertin. "Trenta y Dos" 2008 koster 350 kroner, "Cincuenta y Cinco koster 250 kroner, og begge er fremragende. 
        Og så er de lavet langt nede i Argentina, af en italiener og en dansker. Du store vinverden!Vinene fra Bodega Chacra importeres af Philipson Wine.
Se philipsonwine.com og bodegachacra.com


HENRIK OLDENBURG