Månedens Vin (5-2012) Meursault/Syrah-Shiraz
MAJS VIN
fra den gamle verden

MEURSAULT (hvid)Bortset fra Montrachet er Meursault toppen af hvid Bourgogne og hermed klassisk, tidløs og eksklusiv. Det vrimler heller ikke med Meursault'er på det danske marked. Her er de bedste af de bedste:
Af HENRIK OLDENBURG


19/20
Drouhin Meursault Perrières, 1'er Cru, 2010
"Vi vil lave Meursault med mineraler, ikke med smør og fedme, sagde Frédéric Drouhin, da han for nylig var i Danmark, og beviset i glasset var bedre end mange ord. Frisk, fristende blomst, en ren næse med bittesmå nuancer af mandel og fersken, og en smag, der ikke alene er ret mineralsk, men også tør, blød, rig og nærmest overlegen i sin perfekte kombination af frisk fersken og en vifte af mineraler, mandel, mango og lidt anis. Gad vide, om den selv ved, hvor fremragende den er. Og meget ung!"
660,00 kr.         www.hjhansen-vin.dk

19/20
Bouchard Meursault Perrières, 1'cru, 2010
"Bred og rig næse - og lige så bred og rig smag med små træk af moden tropefrugt. Den er endnu meget ung og helt uafklaret, konsekvent tør, mineralsk og stram i stil med lang, velfungerende syre. Den udvikler sig nydeligt i glasset og bliver flottere og flottere efter 30-40 min. Altså: Gem!"
679,95 kr.         www.eriksorensenvin.dk

19/20
Lucien le Moine, Meursault Porusot, 1'er Cru, 2009
"Blød, mild, yndefuld næse med nuancer fra vanille til lime. Smagen er bred, fyldig, næsten svulmende og med enorm rigdom. Den er mellem småbuttet og kødfuld, men stadig yndefuld og meget raffineret, og langt ud i eftersmagen domineret af frisk vanille og forfriskende lime. Stor, flot og mægtig Meursault, der også smager gennemført rent og smukt. Klassisk i stil, let mineralsk og pompøs som madvin. Ilt den 10 min. - og ingen fisk er for god til den!"
899,00 kr.         www.vinoble.dk 18,5/20
Bouchard Meursault Genevrières, 1.cru, 2010
"Næsen er nærmest eksotisk, med fersken og abrikos, men smagen går næsten konsekvent i klassisk retning mod det tørre, nøgterne, præcise, stramme, mineralske. Den er netop meget præcis og sikker, endnu også meget ung, men meget lovende, og den udfolder sig spændende i glasset efter 20-30 min."
599,95 kr.         www.eriksorensenvin.dk17,5/20
Henri Boillot Meursault, 2010
"Klassisk Meursaultnæse med frisk mandel og moden fersken. Smagen åbner og udfolder sig trevent i glasset og skal altså ha' tid, gerne 10-15 min. Selv efter flere timer i glasset er den mere ødsel end elegant, men med tålmodighed præsenterer den en delikat oplevelse af klassisk, træfri Bourgogne. Den mister efterhånden næsens eksotiske træk og bliver mere favnende og bred - selv syren bliver mild og venlig. Det er en madvin, solid og personlig, og til meget andet end fisk."
349,95 kr.  v/12 fl.       www.philipsonwine.com17/20
Château de Cîteaux, 2009, Les Grands Charrons
"Lækker vanillenæse, blød og lækker smag, der også har spor af frisk vanille, men også af melon og udblødte abrikoser. Friskheden er stor, syren noget mindre, men velplaceret, så vinen har både krop, kvalitet og struktur til de bedste fisk og skaldyr. Efter 30-40 min. i glasset begynder den at opføre sig diffust i glasset, drilagtigt og diffust, men så bestemmer den sig alligevel for at slutte som en klassisk, træfri, kvartfed, veloplagt Meursault." 
305,00 kr.         www.vinoble.dk

17/20
Joseph Drouhin Meursault, 2009
"Blød, mild og rund med let mandelsmag og behersket syre. Det er en nydelig, kvartfed og karakterfuld Chardonnay, frisk, let mineralsk og uden træsmag. Den virker tør og urokkelig i stil - den er bare, som den skal være. Giv den 10 min. luft, og den er klar til de bedste fisk."
345,00 kr.        www.hjhansen-vin.dk 16,5/20
Bouchard Meursault Les Clos, 2010
"Ung, tør, endnu lidt hvalpet og meget kontant i stil. Den er endnu lukket og åbner kun små ventiler med flint og anis. Tør, præcis, klassisk og kontant fiskevin."
319,95 kr.         www.eriksorensenvin.dk

16,5/20
Louis Jadot Meursault, 2008
"Velbalanceret, med mildhed og mandler, med nydelig druekarakter og kontant syre. Smagen er ikke så lang, men den når vidt omkring på kort tid. Den smager frisk og træfrit, den er højst kvartfed om taljen og dog ret fyldig. Alt i alt en nydelig og alsidig Meursault, der vil lykkes med meget andet end fisk. Ilt den 10-15 min."
355,00 kr.         www.wine.dk


************************************

MAJS VIN
fra den nye verden:

SYRAH/SHIRAZ fra SydamerikaRhônedalens populære drue har for længst vundet verdensberømmelse i Australien, og nu er også Sydamerika ved at lære kunsten. De første vinstokke blev plantet i 1993, og der er et godt stykke til modenhed og høj kvalitet endnu. Men især Errázuriz har fundet kursen, og vinene bliver bedre og bedre år for år.Af HENRIK OLDENBURG


18/20
Errázuriz La Cumbre Syrah, 2007, Valle de Aconcagua
"Med mindre jeg har overset nogen, er La Cumbre suverænt Sydamerikas mest vellykkede Syrah, for den forener personlighed med druekarakter og finesse. Vinstokkene er plantet i 1993, de første i Chile, og der er også behagelig modenhed i glasset. Den er ret stram, og Syrah bliver udfordret og tvunget til at yde sit bedste, ikke forkælet med chokoladeovertræk som så mange sydamerikanske Syrah'er. Resultatet er er en blød, let mineralsk, mildt pebret og elegant Syrah, der har diskret aftryk af sine 18 mdr. på egetræ. La Cumbre er simpelthen sværvægteren og målestokken for al sydamerikansk Syrah."
405,00 kr.        www.hjhansen-vin.dk 16,5/20
Errázuriz Arboleda Syrah, 2009, DO Valle de Aconcagua
"Tør, saftig og gennemført sympatisk Syrah, der begynder med mild druesødme og udfolder både mineralske og krydrede nuancer, mens frugten holder sig strunk og korrekt. Den balancerer fint mellem mild venlighed og stram struktur og er et godt og velsmagende bevis på Errázuriz' pålidelige stil, hvad pokker druesorten så hedder. Den er personlig og kompleks: både charmerende og udfordrende, mild og krydret, tør og med let druesødme. Især efter 20-30 min. i glasset smager den mere af chokolade end af bær. Ilt den i hvert fald 10-15 min."
145,00 kr.            www.hjhansen-vin.dk16/20
Escorihuela Limited Production Syrah, 2005, Mendoza
"Det er noget af en kamæleon, der er i glasset. Den begynder tør, kontant, pænt kødfuld og let mineralsk, helt uden kæleri og søde tilbøjeligheder. Efter 15-20 min. bliver smagen længere og dejligt udfordrende, og også mineraler lader høre fra sig. Den holder sig tør, udfolder sig nydeligt, mere og mere mineralsk og behageligt chokoladefri. Den er spændende og stilmæssigt tættere på Rhône end på den nye verden. Ilt den 15-20 min."
230,00 kr.         www.vinoble.dk15/20
Escorihuela 1884 Syrah Reservado, 2009, Mendoza
"Tør og kontant, uden fedme, uden chokolade, derimod kølig, både af opvækst i højderne og i stil. Først efter 15-20 min. i glasset aner man en forsigtig splint af mørk chokolade, men det er friskhed og syre, der dominerer. Den udvikler sig nydeligt i glasset, breder sig og bliver blødere, rundere og rigere. Giv den 10-15 min. luft."
99,00 kr.            www.vinoble.dk

15/20
Viña Casablanca, El Bosque Syrah, 2006, Winemaker's Choice, DO Valle del Rapel
"Krydderier, egetræ, syre - kombineret med mokka og modne brombær. Det er altså en kompleks sag, der sigter i flere retninger og har svært ved at få de mange medvirkende til at samarbejde. Men den holder sig tør, robust og saftig med en bærsmag, der bliver blødere og blødere i eftersmagen. Ilt den 10-15 min. og drik den til kød eller bløde oste."
105,00 kr.         www.vinoble.dk

15/20
Leyda Syrah, 2009, Leyda Valley
"Den er så artig, at man næsten ikke kan nænne at drikke den - men det kan jo ikke nytte noget. Den er betydelig mørkere i farven end i smagen, der er markant præget af stødt peber. Den er en anelse mineralsk, pæn og nydelig, et sympatisk og let forståeligt kompromis mellem Rhône og Australien, men nærmere Rhône i stil og sin relative kølighed. De 12 mdr. på fad smages ikke, og den udfordrer lige så lidt som ridderen af den knækkede kårde. Men den smager mildt, pænt - og ret kort."
109,00 kr.         www.wine.dk 

15/20
Tabalí Syrah Reserva Especial, 2009, DO Limari Valley
"Næsen er imponerende rig, kompleks og udfordrende, med en vifte af indtryk fra frisk syre over mokka til noget mildt mineralsk. Smagen er mindre gådefuld, solid og blød, tør, tæt og saftig, især præget af mørk chokolade og mørke bær. Mineralerne er væk, syren er dæmpet, nu er det de sorte bær og chokoladen, der fører ordet. Den er nydeligt stram i stilen og helt uden sødme eller andre kælerier, bortset fra chokoladen. Ilt den 10-15 min. og spis rødt kød til."
125,00 kr.         www.wine.dk

15/20
Lapostolle Syrah Cuvée Alexandre, 2009, Colchagua Valley
"Mild, blød og tør smag, der især er præget af mørk chokolade. Stilen er ret stram, den er velbygget uden generende deller, men med markante tørstoffer, der gør finish og eftersmag tørre og udholdende. I glasset udvikler den sig energisk i retning af mere mørk chokolade, og den bliver lidt tungere, men den holder sin knastørre finish og eftersmag. Personlig og udfordrende Syrah, så fjernt fra Rhônedalens, man næsten kan komme."
129,95 kr.  v/12 fl.    www.philipsonwine.com

15/20
Luca Laborde Double Select Syrah, 2006, Uco Valley
"Tæt og tiltalende næse - og tæt og tiltalende smag, der begynder med kælen chokolade, men hurtigt dæmpes af en kontant, velfungerende syre. Efter 20 min. i glasset skifter både næsen og smagen karakter. Nu er det friske skovbær, der dominerer, syren er fint integreret, og der er kommet frisk charme i glasset. Smagen er meget personlig og udfordrende, balancen pæn."
129,95 kr.  v/12 fl.    www.philipsonwine.com14,5/20
Errázuriz Shiraz Reserva, 2010, Valle de Rapel.
"Det er laveste trin hos Errázuriz, og den hedder Shiraz, ikke Syrah som de to fineste. Denne er fra den lune Rapel Valley og smager i begyndelsen rigeligt af kokos, men det kan iltes væk, og derefter er ingredienserne stødt peber, sorte bær, solskin og mere Australien end Rhônedalen. Hyggelig, saftig og venlig Shiraz."
85,00 kr.                 www.hjhansen-vin.dk

14,5/20
Catena Syrah, 2006, Mendoza
"Ret bærfrugtig, især med unge røde bær, og med en frisk, rensende syre. Ren, slank og chokoladefri, endda med små mineralske udtryk. Den sigter pænt mod Rhônedalen, men evner ikke rigtigt at få trykket af. Ilt den 10 min."
99,95 kr.                 www.philipsonwine.com

14,5/20
Viu Manent El Olivar Alto Syrah, 2009, Valle de Colchagua
"Viu Manents prestige-Syrah er lavet af druer fra udvalgte 9 år gamle vinstokke. Resultatet er en syrerig, blød og pænt udfordrende Syrah, der har fået 15 mdr. på franske fade, men har frugt til at klare det. Den opfører sig pænt i glasset, holder sig tør og chokoladefri, og et lille skud stødt peber giver en pikant friskhed. Ilt den 10 min. og drik den gerne let afkølet."
99,95 kr.  v/12 fl.         www.philipsonwine.com14/20
Finca Sophenia Syrah Reserve, 2009, Tupungato
"Tør, frisk og vellavet Syrah, der er lidt præget af mineraler og lidt mere af chokolade. Men den holder balancen, også balancen med egetræ, selv om 10-12 mdr. tærer på ungdommens friskhed. Den kommer fra den kølige Tupungatodal og smager bedst afkølet."
85,00 kr.                www.kogs.dk

14/20
Tabalí Syrah Reserva, 2010, DO Limari Valley
"Den er et solidt aftryk af Tabalís Syrahstil: skiftende mokka og syre. Den er også blød og mild trods syren, og der er pænt modspil af egetræ. Den smager blødt og pænt og har sin egen personlighed, der hverken ligger i Rhônedalen eller i Australien. % min. luft er rigeligt, så klarer den resten selv."
89,00 kr.                www.wine.dk

14/20
Echeverría Syrah, 2009, Maipo Valley
"Chile har ingen lang tradition for Syrah, men man skal starte et sted og også have ros for sin gode vilje. Det tænkte jeg på med Echeverrías Syrah i glasset, for den har den gode vilje, den bløde milde smag af mokka og lidt sort frugt, men den smager mere af det, der er gjort ved vinen end om druen. I det hele taget skal man ikke tænke på Côte Rôtie eller Hermitage, men på Maipo, unge vinstokke, varme og godt humør. Den er pæn og venlig, den opfører sig artigt i glasset, og den får endda en lille velgørende syre. Men den er lige så vel til madløs hygge som til mad."
105,00 kr.             www.vinoble.dk13,5/20
Mayu Syrah Reserva, 2008, Elqui Valley
"Smagen er peberpræget og lidt diffus, den har aftryk af egetræ og noget mineralsk, og den holder en blød, rund og mild stil. Den er mere venlig end udfordrende, mere pebret end frugtig. Man kan sidde og lede efter, hvad den ligner, og hvad den minder mest om, og svaret er, at den ligner sig selv. Oversøisk, men i pæn balance. Den behøver ikke iltes, men den må gerne afkøles."
79,95 kr.  v/12 fl.     www.philipsonwine.com13/20
Secret de Viu Manent, 2010, Colchagua Valley
"Drik den afkølet og tænk ikke for meget på Rhônedalen, så er det lettere at nyde den umiddelbare friskhed, den milde frugt og de små chokoladetegn. Den er meget oversøisk og meget uhøjtidelig."
69,95 kr.  v/12 fl.  www.philipsonwine.com