top of page

Den forkælede Champagne

af Henrik Oldenburg

Nicolas Jaeger havde været i mesterlære hos sin far i 17 år, før han i 2007 blev erklæret voksen nok til at overtage det udfordrende job som kældermester, winemaker og så meget andet hos Champagnhuset Alfred Gratien i Epernay. 

Han var fjerde generation på posten, et særsyn i Champagne, hvor der er tradition for at skifte hyppigt. Man gør også en dyd af at være anderledes og blandt de mindste i Champagne, med en ydmyg produktion på kun 1 promille af al den Champagne, der laves. Firmaet råder over beskedne 1,6 ha vinmarker og må altså købe sig til de fleste druer. Men det giver også mulighed for at være kræsen og undgå mindre gode druer i mindre vellykkede årgange, understreger Nicolas Jaeger.

    Alle Alfred Gratiens Champagner gærer kun på egetræ, en luksus man ellers kun kender fra Krug. De bruger kun ”første pres” og afstår fra malolaktisk gæring. 

-Det har vi altid gjort, for vi vil ikke forstyrre vinen, og vi er godt tilfredse med syrebalancen uden malolaktisk gæring, siger Nicolas Jaeger.

Han havde beviserne med, da han i forgangne uge gæstede Danmark, nærmere betegnet Søllerød Kro, hvor den lokale gastronomi gav de franske bobler fornemt modspil. Champagner med Alfred Gratien på etiketten er ikke skabt til at blive smadret mod en skibsside eller sprøjtet ud over svedige racerkørere. De er sarte, raffinerede kunstværker. Det er Champagner, der er blevet forkælet fra første drue og som kvitterer ved at kæle tilbage i glasset.

 

Efter en blandingsvin (”Brut Classique NV” til 425 kr.) tog vi fat på en kongerække af 8 årgangs-Champagner og en ”Solera-Champagne”, serveret i følgende rækkefølge:

Læs mere på www.alfredgratien.com

og hos den danske importør på www.bichel.dk

 

champagne-brut-classique-gratien-ny_edited.png

18/20

Blanc de Blancs, 2015:

”Chardonnay fra 6 Grand Cru marker har givet en yndefuld, let og elegant Champagne med mere karakter end brus. Det gør den lidt sart, men smagen er himmelsk.”

575,00 kr.

18,5/20

Blanc de Blancs, 2006:

“Også Chardonnay fra 6 Grand Cru marker. Elegant Champagne, slank uden at være tynd, herlig, rig, med nødder og malt og med velbalanceret syre.”

Ikke i Danmark.

18,5/20

Brut Millésime, 2015:

”Raffineret, adræt brus og velplaceret syre. En sofistikeret Champagne, ikke så lang, men med en delikat maltsmag og i perfekt balance.”

625,00 kr.

19/20

Brut Millésime, 2012:

”Stor Champagne fra en stor årgang. Den er fyldig og frisk, dyb og rig, med raffineret smag af ristet malt og en fint afstemt syre. Lang og kompleks.”

1300,00 kr. (Magnum=1,5 l).

19/20

Cuvée Paradis, 2015:

”65% Chardonnay og deraf en frisk og elegant smag af ristet malt, der får et pirrende skud stødt peber i glasset. Kompleks og dejlig, både i smag og i karakter.”

895,00 kr.

18,5/20

Cuvée 565:

”Den er uden årgang, for den er iflg. Nicolas Jaeger lavet i et solerasystem med 5 årgange, overvejende Chardonnay. Det er en ret tæt vin, der minder mere om hvidvin end om Champagne. Men den er ren og raffineret og har ligget 6 år sur lie.”

675,00 kr.

18,5/20

Cuvée Memory, 1997:

”Dyb næse med malt og nødder. Frisk, let brusende, med røg og fylde, en elegant hyggevin.”

Ikke i Danmark.

19/20

Cuvée Memory, 1998:

"Flot maltet næse, bred og kompleks smag med hasselnødder og ristet brød. Trods sin alder er den spillevende og udfordrende, den fortjener det bedste seafood.”

1800,00 kr.
bottom of page