Den forkælede Champagne
af Henrik Oldenburg
Nicolas Jaeger havde været i mesterlære hos sin far i 17 år, før han i 2007 blev erklæret voksen nok til at overtage det udfordrende job som kældermester, winemaker og så meget andet hos Champagnhuset Alfred Gratien i Epernay.
Han var fjerde generation på posten, et særsyn i Champagne, hvor der er tradition for at skifte hyppigt. Man gør også en dyd af at være anderledes og blandt de mindste i Champagne, med en ydmyg produktion på kun 1 promille af al den Champagne, der laves. Firmaet råder over beskedne 1,6 ha vinmarker og må altså købe sig til de fleste druer. Men det giver også mulighed for at være kræsen og undgå mindre gode druer i mindre vellykkede årgange, understreger Nicolas Jaeger.
Alle Alfred Gratiens Champagner gærer kun på egetræ, en luksus man ellers kun kender fra Krug. De bruger kun ”første pres” og afstår fra malolaktisk gæring.
-Det har vi altid gjort, for vi vil ikke forstyrre vinen, og vi er godt tilfredse med syrebalancen uden malolaktisk gæring, siger Nicolas Jaeger.
Han havde beviserne med, da han i forgangne uge gæstede Danmark, nærmere betegnet Søllerød Kro, hvor den lokale gastronomi gav de franske bobler fornemt modspil. Champagner med Alfred Gratien på etiketten er ikke skabt til at blive smadret mod en skibsside eller sprøjtet ud over svedige racerkørere. De er sarte, raffinerede kunstværker. Det er Champagner, der er blevet forkælet fra første drue og som kvitterer ved at kæle tilbage i glasset.
Efter en blandingsvin (”Brut Classique NV” til 425 kr.) tog vi fat på en kongerække af 8 årgangs-Champagner og en ”Solera-Champagne”, serveret i følgende rækkefølge:
Læs mere på www.alfredgratien.com
og hos den danske importør på www.bichel.dk