top of page

Topvinene på
HEDVINSFESTIVAL 2025

af Henrik Oldenburg

Flaske_edited_edited_edited.png

20/20

José Maria da Fonseca ”20-years Alambre”, DO Moscatel de Setúbal

“Lad mig begynde med konklusionen: Det er en guddommelig vin! Og så facts: Setúbel ligger lidt syd for Lissabon. Druen er Muscat d’Alexandrie. 20-Years betyder, at den yngste vin i blandingen er min. 20 år gammel. Producenten er distriktets number one: José Maria da Fonseca, der i kældrene gemmer mange gamle årgange af ren fornøjelse. Det magiske i denne vin er den suveræne harmoni i glasset, hvor modne abrikoser og ferskner mødes med syltet pomeransskal og indgår et sublimt ægteskab. Vinen er sød, men den smager mere af pomerans end af sødme, den smager fyldigt, ædelt og lækkert, og det er lykkeligt, at den nu er i Danmark igen. Drik den til dessert, men allerhelst for sig selv. Det er lutter nydelse.”

409,00 kr. (0,5 l) www.nordjysk-vinimport.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

19,5/20

Álvaro Domecq ”Oloroso 30 Años VORS”, Sherry

“Som så meget andet er Oloroso Sherry en uforudsigelig type, der kan svinge i farve og stil. Denne modne 30-års har overstået børneproblemerne og er smukt gylden, ren og skær og med en tæt, kompleks smag, der rækker fra mild røg til blandede nødder. Dens modenhed er prisværdig, smagen er udholdende, karakterfuld og raffineret. Sherry behøver ikke være meget tør eller meget sød, den kan også meget dejlig og meget harmonisk og mere end meget behagelig som den her. Den har noget, der hedder format, og den kalder på ost og skinke, især skinke, men er også en uimodståelig hyggevin.”

550,00 kr. Festivalpris 375,00 kr. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

H.M. Borges 20-Years Malvasia, Madeira

“Hvis nogen tvivler på, at en vin både kan være smækfed, elegant og raffineret på samme tid, kan de starte her. Det er puddersukker, sirup og honning, der sætter kursen i glasset, og trods den overbevisende fedme lykkes det den at holde en anstændig balance, og der kommer faktisk en lille, tør og udfordrende afslutning, der dæmper sødmen. Det er Madeiras sødeste drue i veloplagt og vellavet udgave – og så er den fuldmoden og uden mislyde. Den er til hygge, chokolade og honningkager, ikke mindst til Madeiras lovpriste Bolo de Mel – det er et suverænt parløb.”

600,00 kr. www.vinho.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Barbadillo ”Principe de Barbadillo”, 12-years Amontillado, u.å., Sherry

“Barbadillo er mest kendt for deres tørre Manzanillas, men de kan så meget andet. Amontillado er grænsetilfælde mellem Manzanilla/Fino og Oloroso og får derfor i de bedste udgaver kvaliteterne fra begge, som her, hvor figner og lufttørret skinke mødes med tørverøg – helt Whiskyagtigt - og aroma fra halvvåd spagnum. den har også fine spor fra nødder af flere slags, og den vil netop være perfekt til nødder – og skinke. Den er rig og vellykket.”

239,00 kr. (0,375 l) www.juuls.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Justino’s ”Tinta Negra”, 1999, Madeira

”Hvis en Madeira skal være sød, må den gerne smage som den her. Ikke alene har den brunsviger, overmodne svesker og modenhed, den har især en prisværdig balance, så den nok er sød, men slet ikke sliksød eller klistret. Druen er den forkætrede Negra Mole, der altså ikke alene bidrager til kvantitet, men også kan give kvalitet. Smagen er lang, fyldig og velbalanceret, med tydelige, sympatiske bidrag fra den brændte Madeirasmag. Den er skabt til honningkager og chokoladedesserter - men det er sådan en vin, der ikke behøver nogen særlig anledning.”

299,00 kr. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Bodegas Portales Pérez ”Palo Cortado Los Caireles”, u.å., Sherry.

“For mange Feinschmeckere er Palo Cortado toppen af Sherry, fordi typen er et forfinet mix af de bedste egenskaber hos Oloroso og Amontillado. Det bekræftes også i dette glas, hvor friske mandler og nødder forenes med tørre abrikoser og tørverøg. Farven er gyldent changerende, og smagen er rig, med både tilløb til lidt sødme og mere end tilløb til mutte bitterstoffer. Det er en meditationsvin, men den er også fremragende til nødder og tørret skinke.”

310,00 kr. Ferstivalpris 259,00 kr. www.vinos-al-andalus.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Arnaud VIlleneuve ”Rivesaltes Ambré”, 1988 (aftappet 2019), AOC Rivesaltes

”Amber betyder rav, i dette tilfælde mørkt, gyldent rav, nærmest som sirup – og med samme, intense sødme. Druerne er hvid og grå Grenache, Macabeu og Muscat, og bag det næsten adelige navn gemmer sig et ydmygt co-operativ, men skidt med det: det er fremragende vine, fyldig, moden og med en udholdende smag, der begynder med modne abrikoser og slutter med mild pomeransskal. Trods sødmen holder den en fin balance i glasset og er lige parat til at udfordre desserter og blåskimmeloste, og så er den ikke mindst en fornem og udfordrende hyggevin.”

449,00 kr. www.juuls.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Bodegas Hidalgo la Gitana ”Pastrana Manzanilla Pasada, u.å., Sherry.

”Elskere af Manzanilla – og jeg er en af dem – vil prise den for dens friske fylde, dens røgede sjæl og dens små, salte nuancer – og Portvinsfolk vil notere sig, at Cristiano van Zeller har medvirket til at lave den. Den er smukt gylden, ren og skær og med den klassiske udholdende, tørre og let salte smag af røg og nødder. Der står ofte Manzanilla på mit frokostbord, ikke mindst når menuen står på seafood.”

200,00 kr. Festivalpris 150 kr. www.vinmonopolet.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Barros Colheita Port, 2004 (aftappet 2024)

”Blank og sympatisk, med spor af nødder og sirup og uden de skavanker, der i mange år plagede Barros’ gamle Tawnies. Den er mild, blød, poleret og røget og ikke helt tilfældigt meget lig en 20-års Tawny. Den er nyaftappet og har godt af lidt luft, inden den bliver sluppet løs blandt nødder og desserter. Den er også en fremragende hyggevin.”

349,00 kr. www.juuls.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Villa Oeiras Carcavelos Superior, u.å., DOC Carcavelos

“Det er en nostalgisk vin. Da jeg besøgte Carcavelos første gang for halvtreds år siden, var der et vindistrikt, ikke stort, men det var der dog. Nu er Villa Oeiras med sine sølle 12 ha alt, hvad der er tilbage af det fordums eksklusive Carcavelos, der ligger en halv times kørsel vest for Lissabon, nu fortæret af turister og badegæster. Men der laves gudskelov stadig bemærkelsesværdige vine i Carcavelos, personlige og anderledes. Duerne er lokale og lidet kendte, og vinen låner mange træk fra mere kendte distrikter. Næsen har træk fra Sherry, med røg og muthed. Smagen minder mere om en sød, hvid Portvin, men den slutter brat og fortsætter ud i en eftersmag med honning og fredelige orangestykker. Det er fedmen og fylden, der lukker og slukker. Den er meget sød og meget historisk – og kun til hygge og kage.”

399,00 kr. www.juuls.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Justino’s Projects ”Fanal Extra Reserve”, 15-years, Madeira

“Den er extra dry, fortæller etiketten, men selv de tørreste vine fra Madeira, der er mere tørre end ren Sercial, er ikke så tørre efter andre målestokke. Denne 15-års er ren, klar og nydelig, den har nødder og røg i næsen og lidt nougat i smagen, og den er kun tør i forhold til de mange søde Madeira’er. Men den har personlighed, og den smager godt. Den skal ikke bruges som alternativ til hvidvin, men som supplement til udsøgt hygge og måske til udvalgte oste.”

400,00 kr. (0.5 l) Festivalpris 350,00 kr. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Ilha do Pigo 10 Years (aftappet I 2023), Aꞔores

”En vin fra Aꞔorerne ser man ikke hver dag, og da slet ikke uden for Aꞔorerne. Jeg har gået rundt og ledt på de smukke øer, men det var meget svært at finde en lokal vin – og nu er der altså en i Danmark. Den hedder meio doce=halvsød, og det er den mindst, og også gylden og tiltalende. Druer nævnes ikke, men det skulle være Madeiradruen Verdelho, der lægger krop til, og smagen siger abrikos, honning og pomerans. Det er en spændende dessertvin fra lidet kendte vinmarker, blød, moden og vellavet, beregnet til hygge og desserter.”

610,00 kr. www.vinho.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Quinta da Devesa Colheita Port, 1976 (aftappet 2024)

”1976 var mildt sagt et elendigt Portvinsår, hvor der kun blev lavet 3 ydmyge Vintage Ports og nogle Colheitas af meget svingende kvalitet. Devesas udgave er lys og let, med pæn slank smag af sirup og friske hasselnødder og med små bitre momenter i eftersmagen. Den er blank og nydelig, og den opfører sig artigt og følsomt i glasset. Det er en af de bedste 1976’ere, jeg har smagt – og den kan jo ikke gøre for, at den blev født i en årgang, der måtte snuble i starten…”

1250,00 kr. (0,5 l) www.vinho.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Bodegas Primitivo Collantes “Fossi Amontillado”, Sherry

“Populært sagt er Amontillado en type mellem Fino og Oloroso og i sagens natur i den lettere afdeling. Denne udgave smager af røg, gær og andre glæder, den er forholdsvis mild, føjelig og let – dog 18% målt i alkohol, men nydelig og et godt bud på skinke og nødder. Den må gerne være køleskabskold og blive skænket rundhåndet.”

240,00 kr. Festivalpris 199,00 kr. www.vinos-al-andalus.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Godet Pineau 5 Ans, AOC Pineau des Charentes

”Navnet dufter af Cognac, og det har sin rigtighed. Cognac og Pineau er på bølgelængde i Sydfrankrig, druerne er Cognacdruer, og der er Cognac i glasset, fortæller bagetiketten. Men den er uden smag af alkohol og i stedet med smag af sødme, i Godets tilfælde en delikat smag af tørrede ferskner og abrikoser, men sødmen slår først rigtigt igennem i finish og eftersmag. Den smager som en hyggelig, uforpligtende skål fredagsslik og er skabt for den meget søde tand.”

bottom of page