top of page

HVIDVIN FRA ITALIEN

af Henrik Oldenburg

Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Giovanni Almondo Roero Arneis, 2020, DOCG

“Det er en stramtandet og spændende fortolkning af Arneis, for der er hverken ømhed eller kæleri i glasset, druesmagen er tør, streng og kontant, og den udholdende syre skærer lige ind til smagsløgene, som i vellykket Muscadet. Det gør vinen til en fremragende ledsager til fisk/seafood.”

140,00 kr. 85,00 kr. v/12 fl. www.bichel.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Mauro Molino Roero Arneis, 2018, DOCG

”Den er ikke purung og frisk, men moden og fattet, fint afrundet, afklaret og poleret. I næsen er det vanille, der dominerer, i smagen moden fersken og frisk ananas, sidst i eftersmagen afløst af et dryp pomelo. Det er en statelig Arneis, der har noget af de røde Piemontevines selvfølgelige fornemhed, og den er en prægtig vin til fisk/seafood - men kokken skal kunne forstå den."

144,95 kr. v/6 fl. www.theis-vine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Ceretto Arneis 2020, DOC Langhe

”Det er svært at være hvidvin i Piemonte, men Arneis kæmper stædigt for at lægge druer til regionens bedste hvidvin. Cerettos udgave er mildt parfumeret i næsen og frisk og poleret i smagen, med aftryk af vanille og modne pærer, og med både finesse og karakter. Det er en bred og fyldig mellemvægter, træfri og frisk, med fremtrædende blomst og velplaceret syre. Ilt den 10 min. og den er en værdig kusine til Barolo og Barbaresco på det dækkede bord.”

199,95 kr. v/6 fl. www.theis-vine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Montecappone ”Utopia”, 2016, DOC Castelli di Jesi Verdicchio Riserva Classico

“Allerede næsen signalerer, at det er noget af en personlighed. Det bekræfter smagen, fyndigt og udholdende. Det er honning og modne abrikoser, den strutter af, men stilen er tør, selv om den har et lille sødt og kælent glimt i øjet, for det bliver aldrig til mere end et frækt glimt. Også italienere, ja måske især italienere, har travlt med at nedgøre den grønne drue Verdicchio, men i en eksklusiv udgave som denne viser den sin mildhed, sin selvsikkerhed og sin elegance. Jeg ville lade den udfolde det hele i glasset og nyde den uden mad.”

224,95 kr. 199,00 kr. v/6 fl. www.andrupvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Tenuta Corte Giacobbe “1er Runcata”, 2019, DOC Soave Superiore

”Soaves blakkede ry i Danmark skyldes de mange 2-liters flasker med skruelåg og usynlige ambitioner, der vædede de danske tunger i 60’erne og 70’erne. Men vore dages bedste Soaver tilhører en helt anden liga, som denne fremragende 2019’er, der i stedet for vandig venlighed og sødme har en lang, tør og mineralsk smag med fine nuancer af vanille og pære og en udholdende syre, der bidrager med frisk, markant citrus til langt ud i eftersmagen. Det er altså en madvin, og en madvin der er lige så egnet til pasta og kød som til fisk.”

250,00 kr. 180,00 kr. v/3 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Tenuta Corte Giacobbe “Ronca-Monte Calvarina”, 2020, DOC Soave

”Den er lillebror til ”Runcata” herover, men en lillebror, enhver storebror vil være stolt af. Den har ynde og følsomhed, milde og diskrete sydfrugter i smagen, blandet med vanillebolcher og en forsigtig dråbe pomelo. Frisk stil, slank figur, velplaceret syre. Modsat tidligere tiders Soave er det ikke en pølevin, den skal med til bords, og den er alsidig, fra fisk/seafood over pastaretter til lyst kød. Hurra for moderne Soave!”

125,00 kr. 100,00 kr. v/6 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Demarie Roero Arneis, 2020, DOCG

”Piemontes grønne drue i frisk, poleret udgave, med veloplagt vanillesmag, tilsat diskret, umoden pære og og mildhed langt ud i eftersmagen. Den er lykkeligt træfri, og syren - med nogle forsigtige dråber pomelo i afslutningen – er udholdende, men ikke påtrængende. Det er især en floral og frisk mellemvægter, tilegnet god mad, og bestemt ikke kun fisk.”

129,00 kr. 100,00 kr. v/6 fl. www.rudersdalvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Vignaioli Contrà Soarda, 2019, DOC Breganze Vespaiolo

”Frisk og vanillekrydret Venetovin, lavet af den lidet kendte grønne drue Vespaiolo, der ligesom scooteren har navn efter vespa=hveps, i vinens tilfælde med den lokale forklaring, at druen kan være så sød, at den tiltrækker hvepse. Der er dog kun en spinkel antydning af sødme i denne vin, ellers er den tør, statelig, med en fin, personlig charme og en sen, velplaceret syre. Den er rigtigt nydelig, alsidig og anderledes.”

169,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Cantina Tramin Gewürztraminer, 2020, DOC Alto Adige/Südtirol

”Klassisk drue i moderne udgave, for denne Gewürztraminer fra grænselandet mellem Østrig og Italien smager ikke som de klassiske kendinge fra Alsace og Tyskland. Den er slankere, blødere, mindre krydret og mindre buttet. Den har en beskeden syre, så den er både velegnet som hyggedrik og aperitif og til fiskeretter og lyst kød. I glasset får den en lille, fin druesødme, der forstærker hyggen og gør den lidt mere besværlig som madvin. Succesen afhænger af menuen – og af kokken.”

170,00 kr. 120,00 kr. v/6 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Ruffino Pinot Grigio, 2020, DOC Delle Venezie

”Ruffino er kendt for deres potente Chianti’er, men de laver også hvide vine uden for Toscana, f.eks. en glimrende Orvieto fra Umbria og denne Pinot Grigio fra kanten af Veneto. Det er en frisk, ungdommelig, træfri vin med aftryk af vanillebolcher og milde æbler - uden sødme, bare friskhed og venlighed og tilpas syre, så det er en glimrende, enkel og alsidig madvin.”

89,00 kr. Tilbudspris 59,00 kr. www.hansjust.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Paololeo ”Triade”, 2017, IGP Campania

”De tre druer, Triade hentyder til, er Fiano, Falanghina og Greco, hvor i hvert fald den første og sidste er kendt som klassiske Campaniadruer, selv om de formodentlig stammer fra Grækenland. De samarbejder pænt, men nogen druekarakter er det som venteligt svært at finde. Det er Falanghinas syre, der smager mest igennem, mens elegancen fra Fiano og Greco dukker sent og sparsomt op i glasset. Ilt den altså i 10-15 min. og nyd en frisk og robust og meget personlig syditaliensk madvin med fersken og abrikos som de store profiler.”

105,00 kr. 79,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Di Lenardo Chardonnay, 2020, IGT Venezia Giulia

”Chardonnay er jo ikke umiddelbart ret italiensk - men er ved at blive det. Især i det kølige Norditalien er den franske drue ved at brede sig, og det kan give friske, aromatiske resultater, som denne unge 2020’er, der har både ynde og pæn druekarakter. Stilen er vellykket - og sikkert også velovervejet - en ren, behagelig og meget anvendelig madvin med små glimt af tropefrugt og en lang, ledsagende syre.”

109,95 kr. v/6 fl. www.theis-vine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Tenuta La Meridiana ”Puntet”, 2019, DOC Monferrato

“Sammen med Roero Arneis er hvidvinen fra Monferrato Piemontes bud på en brugbar hvidvin som pendant til de klassiske røde. Denne 2019’er har den medfødte friskhed, mild, poleret vanillesmag, en spag hilsen fra melon og pære og en lang, diskret syre. Den er bade træfri og problemfri og alsidig som madvin, især til fisk, pasta, og hvor de fine røde ellers ikke kan være med.”

116,00 kr. v/6 fl. www.cavalcade.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Nifo Sarrapochiello ”Taburno”, 2019, DOC Falanghina del Sannio

“Den grønne drue Falanghina er muligvis identisk med, eller i hvert fald i nær familie med grækernes Greco, og der er i hvert fald noget mere sydlig glød i denne Falanghina fra det nordlige Campania, end i de stramme, slanke koldklima vine fra Norditalien. Den rækker fra fersken til abrikos, uden sødme, og har en lang, aromatisk smag og eftersmag, der er velsignet træfri og gør den til en glimrende madvin, ikke mindst til pasta og lette retter.”

119,00 kr. 100,00 kr. v/6 fl. www.rudersdalvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Varvaglione Primadonna Chardonnay, 2020, IGP Puglia

“Det mystiske ved denne Chardonnay fra Puglia er, at den smager glimrende - men ikke af Chardonnay. Den er frisk, bare en anelse buttet, den byder på sydfrugter som mango og pomelo, foruden æble og pære, så den har nok at byde på. Den er mild og blød, halvtør, træfri og med en let og velplaceret syre, det er i det hele taget en sympatisk hvidvin - der bare ikke smager af det, den hedder.”

119,95 kr. 99,00 kr. v/6 fl. www.andrupvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Cantina Tramin ”Bianco 2020”, IGT Vigneti delle Dolomiti

”Norditaliensk mix af tre franske druer: Chardonnay, Pinot Blanc og Sauvignon Blanc, der bliver væk i et fælles favntag, hvor det er druernes kølige karakter og overbevisende friskhed, der markerer oplevelsen i glasset, snarere end smagen af nogen af de tre druer. Måske er det derfor, den bare hedder ”Bianco” (hvid), men den holder fint sin kølige friskhed og er en glimrende og meget anvendelig madvin.”

120,00 kr. 100,00 kr. v/6 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Umberto Cesari ”Ca’ Grande”, 2020, IGT Rubicone

”Et utraditionelt samarbejde mellem Trebbianos uhøjtidelige friskhed og Chardonnays ynde og karakter. Trebbiano råber højst i glasset, men de samarbejder nydeligt, og vinen er lige så frisk og uhøjtidelig som druen selv. Den er slank, træfri og aromatisk, lige til et glas hygge eller til en god fiskeret.”

129,00 kr. Tilbudspris 63,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Franz Hass Pinot Grigio, 2020, IGT Vigneti delle Dolomiti

“Frisk, træfri koldklima vin fra det nordligste Italien. Pæn blomst, pæn vanillesmag, og den forventede kølighed i stil. Den er enkel og sikker af bygning og en frisk, ukompliceret madvin med pæn lille druekarakter og en velplaceret, madvenlig syre.”

135,00 kr. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Marchesi di Barolo “Bric Amel”, 2019, DOC Langhe

Frisk i glasset, med hlsener fra ikke helt modne æbler til ferskner, citrus og abrikoser.
Den er udpræget frisk og let, ikke som de røde Barolo’er. Men den er også sat sammen af Sauvignon, Arneis og Chardonnay. Den får lidt krop i glasset, men er en decideret madvin.”

139,00 kr. 100,00 kr. v/2 fl. www.hansjust.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Beni di Batasiolo Roero Arneis, 2020, DOCG

”Blød, mild, poleret og tiltalende. Den begynder med blomst, pære og frisk ananas og slutter med vanillebolcher og en mild syre. Ren, træfri og sympatisk, med Arneis’ polerede charme og sin egen personlige venlighed. Gennemført ren, pæn og nydelig madvin – og egentlig også ret diskret, så den kan bruges til næsten hvad som helst.”

Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Italo Cescon Sauvignon, 2020, DOC Friuli

”Mild og venlig Sauvignon med frisk smag af vanillebolcher og modne stikkelsbær. Mildheden er dominerende, syren udholdende, men også ret venlig. Den har ingen skarpe kanter, men er en tør, frisk, kølig, Loire-inspireret madvin.”

145,00 kr. 115,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.com
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Italo Cescon Friuli Pinot Grigio, 2020, DOC Grave

“Tiltalende og frisk Pinot Grigio fra Italiens nordøstligste hjørne, altså koldklima. Den er slank, men ikke tynd, den har blomst og et forfriskende pift af ananas og vanille. Smagen er ren og har pæn længde, syren er velplaceret og udholdende, uden at genere smagen. Glimrende og alsidig madvin, allerbedst til antipasti og pastaretter.”

145,00 kr. 115,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Impavido Bianco, 2020, IGP Rubicone

”Frisk og aromatisk mix, hvor i hvert fald Trebbiano lader sig genkende. Rubicone er den flod, hærfolk på vej hjem til Rom ikke måtte overskride, hvad den ulydige Julius Cæsar som bekendt gjorde. Distriktet ligger tæt på Adriaterhavet, og druerne er lokale og selvstændige. Der er friskhed og fylde i glasset, antydninger af ananas og melon, og en lang, velplaceret syre til at følge friskheden til dørs. Nærmest slank, træfri og meget personlig – og en fortræffelig madvin.”

149,95 kr. 119,00 kr. v/6 fl. www.andrupvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Le Bruniche ”Tenuta di Nozzole” Chardonnay, 2019, IGT Toscana

”Tør, frisk og aromatisk Chardonnay, træfri og næsten syrefri, ren, pæn og artig. Den har små tropiske tilløb i retning af pære og ananas, men holder sig ellers neutral, stilren og stilsikker, Den slutter med en splint af et gult vanillebolche og et dryp pomelo. Glimrende, diskret madvin.”

160,00 kr. 125,00 kr. v/6 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Castello di Monsanto Chardonnay, 2019, IGT Toscana

“Tør, frisk Chardonnay fra Toscana, I pænt stram stil, uden tropefrugter, og med nydelig, genkendelig druekarakter. Den smager især af hasselnødder, og friskheden og strukturen er så overbevisende, at den godt kan komme med til bords, også nord for Italien.”

185,00 kr. 135,00 kr. v/6 fl. www.bichel.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Cantina Tramin”Stoan”, 2019, DOC Alto Adige/Südtirol

”Frisk, sprød, slank, norditaliensk koldklimavin, mixet af franske druesorter på italiensk: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewürztraminer og Pinot Blanc. Resultatet er en alsidig og nydelig madvin, der er både frisk, tør, kølig i stil og diskret i smag.”

280,00 kr. 200,00 kr. v/3 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Conti Morini ”Mirabile”, 2020, IGP Pinot Grigio Rubicone

“Let, frisk, træfri Pinot Grigio med let syre og en lille, pikant druesødme. Smagen siger frisk ananas og moden pære, den er venlig og ukompliceret og med sine søde sidespring mere til hygge end til mad.”

84,95 kr. 69,00 kr. v/6 fl. www.andrupvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Brado Pecorino, 2019, IGT Colline Teatine

“Druen er ikke så kendt som fåreosten af samme navn, og den findes stort set kun i Marche. Der er friskhed, fylde og små bobler i glasset, der er antydninger af fersken og abrikos, og der er en personlighed og smag, der gør den til en enten-eller vin. Den er ret robust og vinder ved 10-15 min. luft. Og så er den mindre til fisk/seafood end til afslappet skæg og ballade og lette retter.”

Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Brado Cococciola, 2019, IGT Colline Teatine

“Brav og solid, med en ydmyg landvins enkle formål: at skabe hygge og selskabelighed omkring sig. Det formår den , uden brug af raffinerede kneb og spidsfindigheder, den er bare bundsolid, aromatisk, med fersken og abrikos i smagen og oceaner af godt humør i glasset. Den kan begå sig på det fine bord og i et uhøjtideligt tandglas til dagens pastaret.”

Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Tenuta La Meridiana ”Le Quattro Terre”, 2019, DOC Piemonte Bianco

”Adressen er Piemonte, men hvad de 4 jordstykker eller slags terroir er, oplyses ikke, heller ikke hvilke druer, der deltager i flasken. Det er en ung, frisk, slank, tør og træfri vin med små tilløb til pære og ananas, men ellers med en diskret smag, en pænt ledsagende syre og med en ligefrem friskhed, der overgår alle andre indtryk. Derfor er den også egnet til næsten hvad som helst på bordet.”

96,00 kr. v/6 fl. www.cavalcade.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Desmonta Pinot Grigio, 2020, DOC Arcole

“Slank, frisk og uimponeret Pinot Grigio med ung, poleret vanillesmag, suppleret af moden pære og et dryp pomelo. Den er frisk langt ud i eftersmagen, med fint ledsagende syre og derfor også alsidig som madvin. Arcole ligger ved Verona, og vinen er typisk norditaliensk, stram, aromatisk og kølig i stil.”

100,00 kr. 75,00 kr. v/6 fl. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Montecappone Tabano, 2020, IGT Marche

”Vinen er et mix, der ikke er specificeret. Den fremstår tør, frisk, træfri, meget floral og med små tropiske antydninger, mest af fersken og ananas. Det er en udpræget let forståelig hyggevin med friskhed og frugt og en ren, diskret smag. Den er slank, kort og ukompliceret.”

149,95 kr. 119,00 krr. v/6 fl. www.andrupvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Paololeo ”Numen” Chardonnay, 2020, IGP Salento

”Paololeos top-Chardonnay fra Salento har en meget personlig og særpræget og ret parfumeret smag af tropefrugter og nødder, inden en kort finish med citrus lukker og slukker. Den er træfri og ukompliceret.”

155,00 kr. 119,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.com
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Congiura ”Castello Trebbio”, 2019, IGT Toscana

“Et usædvanligt mix af Pinot Grigio, Riesling og Manzoni Bianco har givet denne friske, pågående, træfri hvidvin, der smager mest af milde tropiske frugter og suttebolcher. Frisk, uhøjtidelig madvin med en druesammensætning, der giver den karakterproblemer. Friskheden og den diskret syre gør den alsidig.”

179,00 kr. 160,00 kr. v/6 fl. www.rudersdalvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16/20

Conte Zardi ”Il Sapiente” Chardonnay/Trebbiano, 2020, IPG Rubicone

”Den smager af samarbejde, først mellem de umage druer, den franske Chardonnay og den italienske Trebbiano – derefter i glasset mellem vidt forskellige smagsindtryk som mild vanille, et par tropefrugter, lidt druesødme og en markant syrlig afslutning med citrus og endda lidt pomelo. En meget personlig vin med en meget personlig smag: frisk, pågående, træfri og kun til mad.”

79,95 kr. 59,00 krt. v/6 fl. www.andrupvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16/20

Paololeo Chardonnay, 2019, IGP Salento

”Frisk og aromatisk Chardonnay, der smager mere af mango og ananas end af Chardonnay – og alligevel er den hverken sød eller skæv, bare frisk og frugtig, træfri og fordringsløs, med eller uden mad.”

89,00 kr. 69,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.com
Flaske_edited_edited_edited.png

16/20

Ca’ del Conti ”Giulietta”, 2019, IGT Bianco Veronese

”Solid, lidt kantet, med gavmilde tropefrugter og en meget personlig opvågnen i glasset, hvor de lettere oxiderede træk bredes ud. Den er ikke født frisk, og den bliver ikke frisk, men holder sin solide, kantede stil og smag. Det er en afgjort elske/hade vin fra omegnen af Verona.”

199,00 kr. 159,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16/20

Demarie ”Sabbia Vino Bianco”, u.å., uden oprindelse.

”Den er orangefarvet og smager aparte, mest af abrikosjuice og nektariner. Den har tilsyneladende ingen årstal, ingen drueangivelse og ingen oprindelse - og er i det hele taget noget helt for sig selv. Jeg ville dømme den til dessertbordet, eller til et glas hygge uden mad, ellers ved jeg ikke, hvad jeg skal stille op med den.”

225,00 kr. 175,00 kr. v/6 fl. www.rudersdalvin.dk
bottom of page