top of page

US CHARDONNAY

af Henrik Oldenburg

Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Sojourn Cellars Chardonnay, "Durell Vineyard", 2017, Sonoma Coast

“Det er en af de rigeste amerikanske Chardonnay’er, jeg kender, med et overflødighedshorn af smagsnuancer, fra tæt honning og gule vanillebolcher i indledningen over friske mandler og mango til mere ananas og et dryp pomelo i finish og eftersmag. Den samler sig stoisk i glasset, køligt afventende, for skønt snart 5 år gammel er den slet ikke moden endnu. Gem den roligt i min. 3-5 år. Som med andre store Chardonnay’er arbejder tiden for den. Den er fremragende nu – endnu mere fremragende om 2-3 år.”

550,00 kr. 400,00 kr. v/2 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Sojourn Cellars Chardonnay, 2019, Sonoma Coast

"Det første indtryk er, at det er en opulent og rig vin, der begynder med en mild, honningkrydret næse og fortsætter i et poetisk parløb mellem honning og nødder og udfordret af små må tropiske bidrag fra melon, mango og mild lime. Smagen er forrygende, og balancen er halsbrækkende sikker, trods de mange divergerende detaljer. Et velgørende, lille pift af frisk pomelo sikrer den perfekte harmoni. Der er egetræ indblandet, men det smages egentlig ikke, friskheden og den overdådige charme overdøver alt andet. Fremragende californier, en hyldest til Chardonnay og solen.”

450,00 kr. 325,00 kr. v/2 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Ste.Michelle Vineyards Chardonnay, 2019, Columbia Valley

“Raffineret og Ganske fyldig Chardonnay med små nuancer med melon og fersken og en nøddesmag med både finesse og udholdenhed. Syren er lang og præcis, men den holde sig i skindet og støtter glimrende den elegante smag. En herligt anderledes og sympatisk oversøisk Chardonnay, der er så velsmagende og velbalanceret, at den kan matche de fineste fisk og den fornemste seafood, men noget afhænger også af kokken.”

169,00 kr. 99,00 kr. v/6 fl. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Secret Cellars Chardonnay, 2020, Central Coast

“Meget oversøisk og ret tropisk, men balancen er i orden, og den har både friskhed og charme. Det er ananas og honningmelon, der styrer i glasset, flygtigt assisteret af moden mango. Den virker træfri, syren er diskret, og den er ikke engang let buttet, så stilen er altså moderne med tryk på frugt og friskhed. Nydelig og meget anvendelig madvin, der sagtens kan nydes uden mad.”

175,00 kr. INCO.
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Tyler Winery Chardonnay, 2019, Santa Barbara County

“Den mestrer virkelig antydningens kunst. I næsen afsløres en raffineret buket af ananas og mango, og først et stykke ind i smagen foldes buketten rigtigt ud og byder på et lille orgie af dæmpede, men markante sydfrugter. Den holder sin ungdoms friskhed i glasset, og syren er så medspillende, at det er en glimrende og alsidig madvin, der endda får et overraskende pift af anis i glasset.”

299,95 kr. 279,95 kr. v/6 fl. www.theis-vine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Black Stallion Chardonnay, 2019, Napa Valley,

”Det er Napa Valley, men det er Chardonnay og Napa Valley i en uventet stram stil, hvor solskin og egetræ er overdøvet af sund, frisk og meget nøgtern frugt. Stilen er let buttet, smagen udfolder sig med mango og nødder, ikke med de traditionelle tropiske frugter. Det giver klasse og karakter, det er en fornem Chardonnay, der netop er så nøgtern og fornem, at den ikke behøver være prangende, Syren er så diskret, at vinen kan være vanskelig til fisk og seafood, med mindre kokken er på niveau med vinen.”

309,00 kr. Tilbudspris 259,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Dutcher Crossing Chardonnay, 2017, Alexander Valley

“Den smager markant af friskpresset citrus, og kun mere vagt af ananas og nødder, og i de allersidste dråber i eftersmagen også af frisk abrikos. Smagen er altså kompleks, og friskheden er overvældende, med udholdende hilsen fra de friskpressede citroner. Men de samme citroner, der leverer friskheden, gør også vinen problematisk til mange fiskeretter. Her må kokken stå sin prøve – vinen skal nok klare sig. Med sin smag og struktur er den ideel til fede fisk, det er for eksempel en fortrinlig laksevin.”

375,00 kr. 275,00 kr. v/2 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

De Loach Heritage Reserve Chardonnay, 2009, California

”Vanen tro er De Loach’s Chardonnay fuldfed og velnæret, men takket være en udholdende og velplaceret syre holder den en anstændig balance og kan sagtens nydes uden kniv og gaffel. Der er flere tropiske bidrag til den opulente smag, især melon, mango og lime. Det giver friskhed og frugt, så det har den også. Den har personlighed, og man bliver gladere og gladere for den i glasset, som man kan skønne på en bøftomat i salaten. Den kan være lidt besværlig til fisk/seafood, men kan sagtens drikkes uden mad – eller som en hvid erstatning for rødvin.”

100,00 kr. INCO.
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Columbia Winery Chardonnay, 2016, Columbia Valley

”Moden, buttet, selvsikker Chardonnay, der ikke har mere af ungdommens friskhed, men til gengæld er helt afklaret og kan bevidne, at man ligger godt og trygt på ristet egetræ. Nu siger smagen nødder og overmoden mango, syren har den ikke set i flere år, og de buttede træk ser ud til at vokse videre i glasset. Det er ikke en hvidvin til fisk/skaldyr, men til hygge og måske udvalgte, tungere retter.”

109,00 kr. MENY.
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Hayes Ranch Chardonnay, 2019, California

”Let tropisk, frisk og træfri Chardonnay, med fersken, melon, mango og andre tropefrugter, men pænt dæmpet og velbalanceret. Nok er den oversøisk, men den er ikke overdreven, og den præsenterer sig som en glimrende, alsidig madvin.”

110,00 kr. 90,00 kr. v/3 fl. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Hahn Estate SLH Chardonnay, 2018, Santa Lucia Highlands

”Mørkegul og med bade tyngde og alder. Den er let buttet, med pæn smag af nødder og fersken. Ungdommens friskhed er væk og afløst af modenhedens ro og stabilitet. Den får mindelser om abrikos og andre tropiske anslag i glasset, og den er vandret fra fiskebordet til
afdelingen for råhygge og måske desserter. Den har sin smådekadente, statelige charme og
mange tilhængere – også mig, for hyggens skyld.”

112,00 kr. INCO.
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Bliss Family Vineyards Chardonnay, 2018, Mendocino

“Bred, tropisk næse. Smagen er også domineret af tropiske indtryk, fra ananas og fersken til nektarin. Stilen er lidt gammeldags – eller klassisk med et pænere ord – vinen er moden og afklaret og til den satte side, så den er afgjort ikke uden videre til fisk/seafood, men til tungere retter, tørre oste og frugt. Og allerbedst måske til et glas hygge-Chardonnay fra de gode gamle dage – selv om den ikke smager en dråbe af egetræ.”

140,00 kr. 100,00 kr. v/6 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Ménage à trois Gold Chardonnay, 2019, California

”Meget oversøisk, ja endda meget californisk, med sin buttede krop og sine tropiske bidrag fra melon og mango til frisk ananas og et beskedent dryp pomelo. Fornemmelsen af egetræ anes, men anes netop kun, og i betragtning af, hvor mange komponenter den består af, er balancen og ligevægten imponerende. Friskheden vokser i glasset sammen med den friske ananas, og en spændende og let forståelig madvin er født.”

149,00 kr. 120,00 kr. v/6 fl. www.holte-vinlager.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Bonterra, 2019, California

”Der er mange tropiske udfordringer i det glas, fra milde meloner og halvmoden mango til ananas og pomelo. Alt er venligt, dæmpet og blidt, selv den beskedne syre er mere venlig end uvenlig. Det er altså en rigtigt hyggelig Chardonnay, der pga. den svge syre kan være lidt besværlig til mad. Ren, pæn, enkel og artig, kunne der stå i dens karakterbog.”

149,95 kr. Tilbudspris 89,00 kr. IRMA/ www.vincooperativet.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Rodney Strong Chardonnay, 2019, California

”En lang og mild druesmag er kombineret med en lang og stædig syre, der lige præcis ledsager uden at overdøve. Det er forsigtige tropefrugter som melon, ananas og citrus, der dominerer i glasset, og den holder sin solide stil ud i efter smagen. Pæn, nøgtern og konsekvent madvin.”

Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Folie à Deux Chardonnay, 2018, Russian River Valley

”Tæt og kompakt, med diskrete tropiske hilsener fra især melon og ananas, pæn bredde og længde og meget venlig syre. Den er noget af en kropdue i glasset, men en venlig og sympatisk kropdue, der holder din rene, milde smag den pæne balance. Dejlig hyggevin, hvorfor ikke, men også madvin, hvis man husker den beskedne syre.”

199,00 kr. 280,00 kr. v/6 fl. www.holte-vinlager.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Château Ste.Michelle Chardonnay, 2019, Columbia Valley

”Frisk og tiltalende amerikansk Chardonnay, der for en gangs skyld ikke kommer fra Californien, men fra Washington State længere nordpå, altså mindre sol, mere kølighed – og det smages også. Der er stadig tropefrugter i glasset, ananas og melon især, og de er ærgerligt pågående. Men balancen holdes, friskheden vinder kampen i glasset, og da syren er medgørlig, er det en glimrende og meget anvendelig madvin.”

239,00 kr. Tilbudspris 209,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

My Way Chardonnay, 2019, California

”Ung, frisk Chardonnay i enkel stil og med nærmest anonym smag, bortset fra et forsigtigt tilløb til lidt friskpresset ananasjuice. Ingen særlig druekarakter, ingen generende egetræ, ingen generende syre, bare friskhed!”

99.00 kr. FØTEX.
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Lander-Jenkins , 2019, California

”Det er traditionel californisk Chardonnay for fuld udblæsning, med et solidt pres fra den tropiske frugtkasse, især er den rundhåndet med mango, melon og abrikos – og så er der godt, gammeldags egetræ for elle pengene. For elskere af denne stil er det ren nostalgisk lykke, andre ville foretrække mindre doser af det hele, også af fedme og røg. Den smager for meget af Hollywood og for lidt af Chardonnay.”

157,00 kr. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16/20

Collier Creek Chardonnay, 2017, Lodi

”Den er meget oversøisk, og især meget californisk, ved sin sammensætning af venlig ananas og melon – og derefter en lang og let bidende syre, domineret af frisk citrus. Hermed er friskheden den stærkeste spiller i glasset, hvor tropefrugterne har svært ved at komme til orde. Derfor er den også kun til mad, hvor syren har noget at bide i.”

109,95 kr. 89,00 kr. v/6 fl. www.andrupvin.dk
bottom of page