top of page

RØDVIN FRA CATALONIEN

af Henrik Oldenburg

Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Acústic Celler Auditori, 2014, DO Montsant

“Det er, år efter år, den samme, banale historie: De bedste Garnachadruer fra de bedste gamle vinstokke plukkes og behandles skånsomt og ligger på fad (i tilfældet årgang 2014) i 13 mdr. så druernes medfødte blommesmag har fået en let og delikat svesket kant, og den 6 år gamle vin viser en forsigtig antydning af lidt modenhed. Men drikkemoden er den slet ikke, den er purung, med masser af saft og potens og en lang, fint ledsagende garvesyre. Vinen er en af de nyere stjerner i Montsant, der er næsten-nabo til Priorato, så det er ikke så underligt, at vinene ligner hinanden i kvalitet og ambitioner. Det er Garnacha fortolket til perfektionisme, med længde og dybde, charme og intensitet, raffinerede nuancer, fortryllende harmoni. Fremragende vin.”

Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Bull & Giné Joan Giné, 2014, DO Priorat

“Tobaksnæse, blommesmag, lang, saftige ynde – så er scenen gjort klar til mødet med en stor, klassisk Priorato, domineret af Garnacha og pirrende mineraler. Dens kongelige visitkort er kombinationen af moden, harmonisk frugt og en sensuelt parfumeret aroma, der begynder tidligt og synes endeløs. Den er 6 år gammel, men slet ikke fuldmoden, og med sit kokette blink i øjet kan den både skabe store oplevelser og puste til den evigt levende kønsdebat: er den en maskulin vin med feminine dyder - eller en feminin vin med maskuline muskler? Døm selv. Dejlig er den i hvert fald, med sin robuste stil og sin udholdende syre en drøm til rødt kød, både okse og lam.”

199,00 kr. v/6 fl. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Ritme Cellar Plaer de Priorat, 2016, DOQ Priorat

”Højadel møder lavadel i glasset: Garnacha i parløb med Cariñena, og med et forbløffende resultat, for Garnachas kokette violelegance får værdigt modspil af Cariñenas sunde, rødmossede frugt. Den smager som skabt af udblødte sveskeblommer, pirret med forsigtige krydderier og serveret på en stang, meget venlig engelsk lakrids. Balancen er i orden, det er dens kongsmærke. Smagen fortsætter blødt og charmerende ud i den lange eftersmag, blommer, charme, krydderier…”

Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Ferrer Bobet Vinyes Velles, 2016, DOQ Priorat

”Garnacha og Cariñena med en koncentreret smag, der må være hentet fra blommernes paradis: moden, karakterfuld, delikat. Den er svøbt i mildhed og ynde, stilen er feminin, om man vil, men den har ingen tøsetræk, den er saftig, den er muskuløs, den er personlig. Den bliver blødere og blødere i glasset, endnu mere raffineret, de spidsfindige krydderurter træder frem, det er lutter lang nydelse.”

299,00 kr. v/6 fl. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Acústic Celler Acústic, 2017, DO Montsant

“Blommesmagen er blød og overtalende, men ikke kælen, der er bid i blommerne, en lang, udfordrende skarphed, der kun lige præcis holder balancen. Smagen glattes ud i glasset, de skarpe træk bøjes af, de modne blommer overtager, godt hjulpet af sorte kirsebær og et pust fra nyt egetræ. Efter et par timer er det stadig Garnacha og elegancen, der dominerer, men Cariñenas robuste ilterhed bjæffer stadig med. Herlig, solid kødvin, den er lige til at forelske sig i – også fordi den både kæler og kradser.”

Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Celler Clos Pons Roc Nu, 2011, DO Costers del Segre

“9 år gammel og stadig ungdommelig og spændstig og med en udholdende glød, der må skyldes Garnacha – men der er også markante, bærfrugtige indslag (blommer, solbær, blåbær), der minder om Bordeauxdruer. Lige meget hvad: de deltagende druer spiller harmonisk og dejligt sammen. Efter en halv time i glasset træder blommer og bær endnu tydeligere frem, stadig med ynde og smukt hånd i hånd. Eftersmagen er lang og mild med delikat bærsmag og en lille, fin druesødme. Den er så raffineret, at den også kan nydes uden mad.”

175,00 kr. v/6 fl. www.cavalcade.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Mas Doix Les Crestes, 2017, DOQ Priorat

“Tør og først ret afvisende blanding af 80% Garnacha + 10% Carineña + 10% Syrah. De to sidstnævnte trækker i den stejle, potente retning, men efter 15-20 min. kommer Garnacha bedre til orde og hermed en mild, delikat blommesmag. Det er en lang proces, og først efter mange timer har Garnacha indtaget glasset, men de to andre bider stadig fra sig, bogstaveligt talt, så der er både glæde i glasset og garvesyre. Det er virkelig en vin, der kræver tålmodighed, mens den kæmper for at finde sin identitet. Men der er gods i glasset, så hold ud!”

Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Ritme Celler 2017, DOQ Priorat

”Næsen siger sveskeblommer og hængt kød, smagen siger modne blommer, en knivspids sorte bær og krydderurter, og det hele indpakket i silke i en bane så lang, at den rækker til sidst i den lange eftersmag. Inspirerende vin, kompleks og udfordrende – og alligevel så let forståelig som duften af en rose. Som i Ritmes andre topvine er det et samspil mellem Garnacha og Cariñena, hvor hoveddruen Garnacha får lov til at udfolde al sin parfumerede, elegante charme, mens Cariñena opfører sig artigt og diskret. Herlig madvin.”

Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Celler Clos Pons Alges, 2013, DO Costers del Segre

“Blød, potent og velbalanceret, så den både behager og udfordrer. Den har Garnachas raffinerede mildhed, men også nogle krydrede toner, der må stamme fra Tempranillo – druer nævnes ikke på bagetiketten, og mange har grønt lys i Costers del Segre. Det vigtigste er, at de samarbejder overbevisende i glasset, smagen er lækker og harmonisk, syren diskret, nydelsen stor. Den er især til mad, og med sin kombination af potens og mildhed kan den klare næsten alt.”

115,00 kr. v/6 fl. www.cavalcade.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Celler de les Aus Merla, 2019, DO Alella

”Alella er en af Spaniens nordligste, østligste og mindste DO’er, så vine herfra er en sjældenhed, og i dette tilfælde er druerne også en hemmelighed, da flasken ikke har bagetiket. Det er derfor et skud i det uvisse, når jeg mener at kunne genkende den gavmilde drue Mouvèdre - i hvert fald har vinen både saft, kraft og bid. Den vinder ved sin ungdom, sin friskhed, sine næsten modne blommer og sit gode humør. Som madvin er den robust, ja nærmest urokkelig.”

179,00 kr. v/6 fl. www.laudrup.dk
bottom of page