top of page

GRÜNER VELTLINER

af Henrik Oldenburg

Flaske_edited_edited_edited.png

19,5/20

Weingut Pichler Ried Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd, 2018, Wachau

”En forrygende vin med en ødsel næse med abrikoser og ferskner og en graciøs, finpoleret smag med flere abrikoser og nektariner. Det er, som om den anstrenger sig for at være overdådig – og det lykkes. Dens timing i glasset er imponerende, et bedøvende bombardement af sanseindtryk, der udfoldes som små nytårsraketter. Balancen i glasset er overbevisende, fra den lokkende blomst i første snif til den lange smag, der ender i tørrede abrikoser og mild syre. Den er så perfekt, at det næsten er synd at spise noget til, men vi lod den udfordre af årets første kantareller, og det var himmelsk.”

339,00 kr. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Weingut Herbert Zillinger Ried Hohes Eck Grüner Veltliner, 2018, Niederösterreich

“En rig og udfordrende vin, der præsenterer sig eksotisk, men ikke tropisk, med meget modne ferskner i næsen og abrikoser og nektariner i smagen. Smagen er ellers mild og silket, meget personlig, velbalanceret og fyldig, men ikke fed. Vinen er ret ung, men viser ikke desto mindre nogle meget modne udtryk, helt over i det dekadente, af overmodne abrikoser og revne æbler. Den er bestemt ikke typisk, men så meget mere spændende rustik. For mig er det en højt kvalificeret meditationsvin.”

140,00 kr. www.bichel.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Sohm & Kracher Grüner Veltliner, 2016, Burgenland

”Der er nektar og honning i næsen – og mere honning, friske abrikoser og en mild nektarin i smagen. Det er en kompleks, indholdsrig og harmonisk Grüner Veltliner, et godt bevis på hvor fremragende druen kan udfolde sig i glasset, når den er lavet af kompetente fingre. Nok er det en kælen vin, men syren kæler med, så det er en mindeværdig hyggevin og en lige så mindeværdig vin til fisk, seafood og lette retter. Lige meget hvad: den er fremragende!”

169,00 kr. v/6 fl. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Weingut Stadt Krems Grüner Veltliner, Ried Wachtberg, 2015, Kremstal Reserve

”Klassisk Grüner Veltliner, der lever på sart druekarakter og raffineret mildhed og holder sig fra grønne toner, pågående friskhed og syrlige bær. Den har spæde mineralske træk og en behersket vanillesmag, der udfolder sig elegant i glasset. Syren har den, men som artig ledsager og lang levetid, og mens syren ledsager, udvikler vanillesmagen sig helt over i retning af meget modne abrikoser med lidt tilhørende sødme – samtidig med at næsen begynder at vise en buket af parfumer, fra abrikos til pomelo. Ilt den altså 25-20 min. og servér den ikke for kold. Hvis kokken forstår den, er den et fund til nøje udvalgt fisk og seafood.”

320,00 kr. 270,00 kr. v/ 2 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Prager Grüner Veltliner Federspiel, Ried Hinter der Burg, 2018, Wachau

”Raffineret og rummelig Grüner Veltliner, der strækker sig fra vanille til syltede abrikoser med et dryp orange, og den strækker sig så langt og lystigt som en doven kat og får et utal af nuancer udfoldet undervejs. Rig og kompleks er den altså, hertil koket og charmerende, silkeblød og feminin i alle sine udtryk og med et lokkende glimt af forførelse i øjet. Derfor er det fristende at fremhæve dens dyder som aperitif eller hyggevin uden mad, men med den rette kok er den også en fremragende madvin, med blomst og syre, længde og dybde. Herlig vin.”

169,95 kr. v/6 fl. www.theis-vine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Pfaffl HUND Grüner Veltliner, 2018, Weinviertel

”Den danser yndefuldt fra abrikoser og nektariner, især i næsen, til mild honning, flere abrikoser og meget modne ferskner i smagen - efter nogen tid suppleret af nogle dryp citrus. Den er kompleks, veloplagt, kælen og udfordrende på samme tid. Syren er beskeden, og vinen er så mild, aromatisk og venlig, at den ikke uden videre kan bruges som hvidvin til fisk/skaldyr, men med kokkens hjælp kan den blive et hit til fjerkræ og udsøgt seafood. Ellers er den en nydelse som hyggevin.”

199,75 kr. Tilbudspris 159,75 kr. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Weingut Hirtl Ried Bürsting Grüner Veltliner, 2019, Niederösterreich

”Den mest harmoniske og komplekse af Hirtls 3 Veltlinere, med mild næse af hyld og pomelo og lang, frisk smag af tørrede abrikoser, der kombineres yndefuldt med en blød, rund smag af vanillebolcher og honning, dog uden særlig sødme. I finish og eftersmag domineres den af modne abrikoser og endda et pift anis. Nydelig syrebalance, dejlig fiskevin.”

92,00 kr. v/6 fl. www.cavalcade.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Winzer Krems Grüner Veltliner, 2018, Niederösterreich

”Ung, frisk og føjelig, med bløde kurver og mild syre. Smagen er ikke så kompliceret, men pæn og redelig, i retning af hyldeblomst og vanillebolcher. Den praktiske mellemstil gør den egnet til næsten alt, undtagen eddike, selv krydrede, asiatiske retter vil den enes med. Det er Grüner Veltliner i druens enkleste fortolkning, men den lykkes, og den smager godt.”

69,95 kr. 49,50 kr. v/6 fl. IRMA/ www.vincooperativet.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Domäne Wachau Grüner Veltliner Federspiel, 2019, Wachau

“Næsen er som spæd hyldeblomst, smagen som blødgjort vanille pakket ind i fløjl. Det er en mild, lækker og raffineret vin, let præget af meget modne abrikoser og venlige mineraler. Den har aroma, den har blomst, den har karakter, og den har en venlig, udholdende syre. Det er ikke en vin, der gør oprør i glasset, den skaber ro og glæde, den er i harmoni med sig selv - og sikkert også med den mad, den skal ledsage.”

139,00 kr. Tilbudspris 109,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Weingut Hirtl Franz Grüner Veltliner, 2019, Weinviertel

”Hyldeblomst, vanille, citrus, endda så markant citrus, at den holder helt ud i eftersmagen. I glasset får citrus følgeskab af modne clementiner, det er måske årsagen til, at vinen bliver lidt kødfuld. Den er meget personlig, også frisk på en meget personlig måde, og smagen er lang og veloplagt. Den er til fisk og lyst kød.”

92,00 kr. v/6 fl. www.cavalcade.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Weingut Hirtl Ried Waldberg Grüner Veltliner, 2019, Weinviertel

”Ferskner, fylde og syre. Den har en betydelig, medfødt friskhed, så man tilgiver små balanceproblemer, der i øvrigt udglattes i glasset. Næsen har en tiltalende parfumeret dybde med nektariner og hyldeblomster - smagen er blød, mild, ret let, med let pæn syre. Let forståelig Veltliner, der er både til hygge og til mad.”

92,00 kr. v/6 fl. www.cavalcade.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Domäne Krems Grüner Veltliner, 2019, Niederösterreich

”Frisk vanillesmag med et stænk udfordrende stikkelsbærsaft. Den er ung, forfriskende, ukompliceret og derfor også meget anvendelig, fra hygge og aperitif over fisk/skaldyr til lyst kød. Pæn balance, pæn druesmag, pæn syre, helt igennem pæn..”

110,00 kr. 90,00 kr. v/6 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Pfaffl Grüner Veltliner vom Haus, 2018, Niederösterreich

”Dejlig, ligefrem friskhed, pirrende blomst, et brus af friske frugter, foruden frisk vanille og sprød syre. I det hele taget er det en sprød vin, sprød og spændstig, slank og adræt, med sympatiske bidrag fra modne æbler til frisk ananas. Frisk, uimponeret og alsidig madvin, der bør iltes 10 min.”

119,75 kr. Tilbudspris 89,75 kr. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Pfaffl ZEISEN Grüner Veltliner, 2019, Weinviertel

”Frisk, frejdig, ukompliceret. Det er Pfaffls standardudgave af Grüner Veltliner, og den har de rigtige standardudtryk og den fornuftige mellemstil: både sødmegraden, syren og strukturen er et kompromis til glæde for den almindelige vindrikker. Den er også både til hygge og til mad, og helt igennem udmærket.”

139,75 kr. 99,75 kr. v/2 fl. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Weszeli Grüner Veltliner, 2018, Langenlois

”Vanillefrisk og aromatisk, med spæde frugthilsener fra ananas og mango og en fint og stædigt ledsagende syre. Stilen er tør, let mineralsk og kontant, det er afgjort en madvin, især en fortrinlig partner til fisk/seafood. Den er helt uden sødme og holder sin friske, tørre stil til sidste dråbe.”

159,00 kr. Tilbudspris 129,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Pfaffl Grüner Veltliner vom Haus, 2019, Niederösterreich

”Ung, frisk og endda lidt fyrig, med små prik af citrus og livlighed i glasset. Med lidt god vilje finder man også den pris peber, bagetiketten fremhæver, men det er fyrigheden, der springer i smagsløgene. Hyggelig, jævn og anderledes Grüner Veltliner, der er skabt til jævn mad.”

Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Graf Hardegg Grüner Veltliner vom Gut, 2019, Niederösterreich

”Meget ung, meget frisk og meget domineret af citrus. Den markante smag af citrus og en beskeden druekarakter giver indlysende, umiddelbar friskhed - men også alvorlige balanceproblemer, og den er absolut kun til mad. Citrus og syre aftager kun trevent, men 20-25 min. iltning hjælper lidt.”

109,00 kr. www.juuls.dk
bottom of page