top of page

MODERNE RIOJA

af Henrik Oldenburg

Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Marqués de Murrieta Dalmau Reserva, 2016, DOC Rioja

”En af Riojas absolutte topvine, lavet på ca. 75% Tempranillo, lidt Graciano og ca. 15% Cabernet Sauvignon fra så gamle vinstokke, at de er ældre end lovgivningen og derfor tilladte. At druerne har vokset på en enkelt parcel (Canájas) i 465 meters højde gør historien endnu bedre – og smagen med. Den er koncentreret, tør og udfordrende, med stødt peber og samme fornemmelse af fornem tobak, der også præger næsen. Den udfolder sig saftigt og potent, først med sveskesaft og tør lakrids, siden mere og mere med sveskeblommer, og de 21 mdr. på franske fade begynder at markere sig, heldigvis uden at forstyrre den urokkelige balance i glasset. Det er en af de mest koncentrerede Riojavine, der findes - også derfor er den imponerende. Ilt den 10-15 min.”

689,00 kr. Tilbudspris 579,00 kr. v/6 fl. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Artadi Tempranillo Viñas de Gain, Vineyard Selection, 2017, DOC Rioja

”Tør, koncentreret, peberkrydret og med fine undertoner af viol og engelsk lakrids.
Efter et kvarters tid vokser violer og lakrids endda til at blive mere end undertoner, det er en Rioja, der forener charme, krydderi og potens så imponerende som få. I glasset bliver den blødere, mere afrundet, og får endnu mere saftig smag af blommer og viol, serveret parfumeret og sensuelt. Fremragende, frisk og charmerende madvin.”

229,00 kr. Tilbudspris 169,00 kr. v/6 fl. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Bozeto de Exopto, 2017, DOC Rioja

“Mørk, lukket og lakridset. Blandingen er traditionel: Garnacha + Tempranillo + Graciano, hvor Garnachas raffinerede nuancer og Tempranillos krydderier smages tydeligst. Stilen er moderne, stram og kødfuld, saftig, mere præget af unge, friske druer end af lagring. Den udfolder sig stadig mere kødfuldt i glasset, får toner af blommer og lidt engelsk lakrids og holder sig robust og overbevisende. Den er fjernt fra gammeldags, udpint Rioja og er en fremragende kødvin, der bør iltes 10 min.”

99,96 kr. v/12 fl. www.theis-vine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Bodega Obalo Obalo Reserva, 2015, DOC Rioja

”Poleret, raffineret, blød og imponerende, let peberkrydret, med bred, rummelig smag – det er de første indtryk, og de holder længe. Det er Tempranillo med saftstruttende muskler, men holdt i stram hånd, for det er en bestemt vin, bortset fra lidt kokos og fadsødme. Det er snarere sveskeblommer og engelsk lakrids, man kommer til at tænke på, end det er sorte bær, men bær eller blommer: den er saftig, silkeblød, egentlig ret venlig og uden modhager og generende syre. Alsidig – og lækker – madvin.”

220,00 kr. 170,00 kr. v/ 3 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Bodegas Baigorri Tempranillo Reserva, 2012, DOC Rioja

“Det er Tempranillo for alle pengene, med stødt peber og ristede krydderurter, lakrids og tobak, og med en udfordrende, balancerende syre, der er både pågående og udholdende. Der er masser af karakter i glasset, krydderier og andre kvaliteter, også nogle mineralske nuancer, og så er der altså den udholdende syre, der også er med til skabe karakteren, men er en barsk herre. Først efter 30-40 minutter sker der noget – ikke at den bliver venligere, for det gør den egentlig ikke, men syren formildes og bredes ud. Vinen beholder sin vildskab, men vildskaben bliver mere afrundet, fornemmere, længere, og lidt druesødme gavner balancen. Det er en markant, meget personlig, indholdsrig og udfordrende Rioja. Så skal der mad på bordet!”

249,00 kr. Tilbudspris 199,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Bodega Obalo Crianza, 2016, DOC Rioja

”Blød og mild, med bølger af tæt røg og lurende syre. Den hælder mod lakrids og sorte blommer og holder sig knastør, potent og udfordrende. Dejlig kompleks og kompakt Rioja, hvor Tempranillo får lov til at levere frugt og krydderi, men ingen sidespring og abekattestreger – det er en komprimeret, saftig kraftanstrengelse. Og så meget mere en kompetent madvin!”

160,00 kr. 120,00 kr. v/ 6 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Marqués del Atrio, 2018, DOC Rioja

”Et mix af Tempranillo og Graciano, hvor det er Tempranillos krydrede drengestreger, der dominerer, især repræsenteret af umodne mørke blommer, stødt peber og vild timian. Stilen er frisk, tør, solid og saftig, den er egentlig ret ukompliceret og ændrer sig ikke i glasset. Det er bare op med proppen og mad på bordet - eller grillen.”

85,00 kr. 70,00 kr. v/6 fl. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Federico Paternina Crianza, 2014, DOC Rioja

”Det er virkelig en moderne Rioja uden rust i stemmen og overbrugt egetræ. Den har en blød, frugtig næse med sorte bær og aftryk af fad og røg. Smagen er også blød og frugtig med violer, blommer og lidt lakrids. Den er ikke alene blød, venlig og krydret, den er også drikkemoden, usædvanligt for en ny Crianza fra Rioja. Ilt den 10-15 min., så udfolder den sig villigt i glasset, også med et godt pift af syre.”

114,95 kr. Tilbudspris 79,00 kr. Kvickly/SuperBrugsen
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Marqués del Atrio Crianza, 2018, Edición Limitada DOC Rioja

”Frisk, pågående smag af umodne blommer og et godt drys stødt peber. Stilen er robust og frugtig, uden aftryk af fad eller andre krydderier end peber. Den holder sig stædigt stram, tør og stejl i glasset, stadig domineret af blommer og peber. En tør, robust og urokkelig madvin, der bør iltes 10-15 min.”

175,00 kr. Tilbudspris 140,00 kr. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Federico Paternina Gran Reserva, 2013, DOC Rioja

“Det er meget, meget atypisk for et Riojahus, at deres Crianza er dyrere end deres Gran Reserva, men sådan er det hos Paternina og COOP. En del af forklaringen smages i glasset. Gran Reserva’en er kort, lidt stakåndet, ikke for gammel eller udpint, men bare lidt træt, måske af at være så fornem. Ringe er den bestemt ikke, den har pæn bærsmag og behersket fadsmag, lidt lakrids i eftersmagen – og så er den færdig. Den giver et lille, nostalgisk glimt af traditionel Gran Reserva, men glimtet er meget kort.”

104,95 kr. Tilbudspris 69,00 kr. Kvickly/SuperBrugsen
bottom of page