top of page

AUSTRALSK SHIRAZ

af Henrik Oldenburg

Flaske_edited_edited_edited.png

19,5/20

D’Arenberg The Dead Arm Shiraz, 2017, McLaren Vale

“D’Arenbergs ”døde arm”, der hentyder til meget gamle, virusbefængte vinstokke med visne grene, er år efter år et af pejlemærkerne for australsk Shiraz. Denne 2017’er, der endnu er så uforskammet ung, skal også nok blive det. Taget på babysengen er den blød, raffineret og ret mild i betragtning af sin ungdom - det er en tæt mundfuld proppet med talent, liv og muligheder. Den har en ødsel smag af solbær, brombær og engelsk lakrids og en lang, delikat finish og eftersmag. Den åbner sig uvilligt og først efter mange timer og kan drikkes nu, men det er synd! Gem den roligt 5-10 år.”

425,00 kr. 325,00 kr. v/2 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

D’Arenberg The Dead Arm Shiraz, 2016, McLaren Vale

“Det er en lang, intens melodiøs solbærsymfoni, piftet op med en stråle hyldebær, endnu urimeligt ung, men selvsikker og bevidst, knastør uden et glimt af druesødme. Den er mere éntydigt kraftfuld end 2017’eren herover, men 2017’eren har flere spidsfindige nuancer. Selv efter 20 timer i glasset er den utilnærmelig, med sit tørre panser af modne solbær og sin laaange eftersmag af flere solbær og engelsk lakrids. Gem, gem, gem.”

425,00 kr. 325,00 kr. v/2 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

The Chap Shiraz by Mr. Riggs, 2012, McLaren Vale

“Topvinen fra Mr. Riggs er en blanding af Shiraz og Cabernet Sauvignon. Den er fyldt 8 år og smager virkelig af top og prestige, foruden af modne sorte bær, svesker, tobak og engelsk lakrids. Den er silkeblød, poleret og indholdsrig, det er dresseret Shiraz i en god sags tjeneste og med et tilskud af Cabernet Sauvignon, der ikke bare supplerer, men også giver en solbærsaftig fornemhed i glasset og gør oplevelsen endnu mere bred og spændende. Det er en bedøvende dejlig, saftig, moden Shiraz med ødsel bærsmag og diskret syre, men syre nok til, at den er en mindeværdig madvin.”

599,00 kr. 479,00 kr. v/3 fl. www.youandwine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Wolf Blass Gold Label Shiraz, 2016, Barossa

“Det er toppen af Wolf Blass’ Shiraz’er med farvede etiketter: rød-gul-sølv-guld, og den smager af topvin. Druerne kommer fra Barossa, den har ligget på fad i 12 mdr. og smager frugtkoncentreret af solbær, hyldebær og sveskeblommer. Det er et glas proppet med solskin og varme, men sødmen er velbalanceret og nøgtern, og syren er diskret. Det er en intens, harmonisk, muskuløs Shiraz, en symfoni af bær, solskin og velsmag. Den byder ikke på spidsfindigheder, men på råkraft, saft og power. Pompøs madvin. Det er noget af en mundfuld!”

149,00 kr. FØTEX
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Luke Lambert Syrah, 2018, Yarra Valley

”Luke Lambert er nysgerrig, selvlært og takket være ophold i Frankrig og Italien mere europæisk end de fleste af sine australske kolleger. Hans Shiraz hedder da også Syrah på klingende Rhônesprog, og man forstår hurtigt hvorfor: her er der stram frugt og mineraler i glasset og hverken overdrevent solskin eller druesødme. Vildskaben i glasset skyldes også brugen af vildgær og manglende filtrering - det er naturens eget, upolerede og ubearbejdede udtryk, den præsenterer. At den smager forrygende godt, viser vel bare, at unge Lambert har fat i fremtidens ende. Den er kompleks, sprælsk, lidt ubeslutsom, massiv og potent og uden ønske om at behage – det er udfordre, den vil. Blommer, slåen og stødt peber hjælper til. Spændende madvin i meget personlig fortolkning. Ilt den gerne 15-20 min.”

360,00 kr. 299,00 kr. v/6 fl. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Peter Lehmann Portrait Shiraz, 2017, Barossa

”Blød, tør, stram Shiraz med ødsel smag af solbær og en fint ledsagende druesødme. Den er ikke stor, fyldig og omfavnende, som Peter Lehmann var, men lavet netop i den stil, han ville have elsket. Der er en meget beskeden hilsen fra egetræ (12 mdr), mere for balancens skyld end for smagens. Efter 20-30 min. i glasset er det mokka og brombær, der dominerer, en sjælden alliance, men de samarbejder fint. Nydelig Shiraz, der både har druekarakter, Barossa karakter og Peter Lehmann karakter!”

155,00 kr. Tilbudspris 125,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Rymill Shiraz, 2018, Coonawarra

”Robust, mineralsk, pebret, tørt saftig – det er Coonawarra. Stilen er stram og bestemt, der er hverken druesødme eller charme i det glas, men konsekvens og beslutsomhed. Det er også en fuldblods madvin, især kødvin - og så får den alligevel et pust af blød venlighed og en beskeden prik af sødme udfordret af lidt jern (!) efter 20-25 min. i glasset. Det er et brag af en vin til den store steg eller til grill.”

189,00 kr. www.juuls.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Peter Lehmann Futures Shiraz, 2015, Barossa

”Det er et glas nostalgi, for Peter Lehmann skabte The Futures Shiraz, efter at han i 1986 var blevet selvstændig og ville give det nye Peter Lehmann Wines noget inspirerende at sigte efter. Den skulle laves uden "fast opskrift", den skal afspejle årgang, fantasi - og Barossa og fadlagrer typisk i 18 mdr. 2015’eren byder på en kærlig og veloplagt overflod af solbær, solskin og saft, men den holder tungen lige i munden, der er ingen overdreven sødme eller platte hilsener fra egetræ. Det er en silkeblød Shiraz, der får lov til at vise sine kåde evner, en koncentreret, saftig og disciplineret solskinsvin fra den ødsle Barossa Valley, hvor der i flg. Barossas modstandere er for tørt og for varmt til, at der kan laves anstændig vin. Skeptikerne burde smage den her og blive klogere!”

205,00 kr. Tilbudspris 159,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

D’Arenberg The laughing Magpie Shiraz/Viognier, 2015, McLaren Vale

“Den leende skade er d’Arenbergs mest åbenlyse flirt med Rhônedalen, for ligesom Côte Rôtie er den et mix af den blå drue Shiraz og den grønne Viognier. Men den australske udgave er helt anderledes og helt sig selv. Den har ingen mineralske hilsener fra le terroir, og den er ikke fornem, men den har en pågående, frugtig friskhed med en markant skarp hælfinte – hvilket gør den til en spændende og alsidig madvin. Smagen er lang og solbærsaftig, syren venligt balanceret og ligesom druesødmen markant uden at overdøve. Også i denne årgang er skaden blød, udfordrende og saftig.”

220,00 kr. 150,00 kr. v/6 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Shaw + Smith Shiraz, 2016, Adelaide Hills

”Tør og stram koldklima-Shiraz med tæt, saftig bærsmag (solbær og sorte blommer), fornuftig syre og uden tilløb til sødme. Smagen af modne, sorte blommer tager til i glasset, hverken mineraler eller egetræ fornemmes, kun saft, blommer, strenghed og udholdenhed. Velbalanceret, potent og dejlig madvin med saft, kraft og karakter.”

229,00 kr. 209,00 kr. v/6 fl. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Mr. Riggs Burnt Block Shiraz, 2017, McLaren Vale

“Den næstøverste i Mr. Riggs’ hierarki af fyldige, saftige Shiraz’er er domineret af solmodne sveskeblommer, der senere suppleres med solbær og brændte kaffebønner. Smagen er lang, blød, saftig og svesket, med udholdende syre. Målt i stil er det den strammeste af alle Mr. Riggs’ Shiraz’er og den eneste, der forlanger mad på bordet. Ilt den 15-20 min.”

299,00 kr. 239,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Wolf Blass Silver Label Shiraz, 2017, Langhorne Creek/McLaren Vale

“Shiraz kombineret med Cabernet Sauvignon og Malbec giver en næse og en smag med dybde og flere lag, og sølvetiketten er mærkbart mere raffineret og blødere end den gule etiket. Der er solbær, hyldebær og lidt fadsødme i glasset, men den balancerer yndefuldt sim en rutineret linedanser. Ilt den 15-20 min. og den udfolder villigt sin saftige charme.”

119,00 kr. BILKA
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Clonakilla Hilltops Shiraz, 2016, Hilltops Region

“Den har mange og forvirrende smagsindtryk, fra tobak, engelsk lakrids og ristede kaffebønner til brombær og chokolade. Den er tør, udfordrende, uden sødme, men med en lang, markant syre, der gør den til et glimrende madvin – og den forlanger mad på bordet. Efter en halv time i glasset præsenterer den sig som tørt saftig, let mineralsk, og de ristede kaffebønner begynder at slå igennem. Især for en australsk Shiraz har den en meget personlig stil og smag. Den bør iltes 15-20 min.”

179,95 kr. v/6 fl. www.theis-vine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Thorn-Clarke Shotfire Shiraz, 2016, Barossa

”Tæt, saftig, stilsikker, domineret af modne solbær og druesødme. I glasset suppleres der med store rosiner, svesker og vild timian, så smagen bliver bred og udfordrende. Det er en Shiraz med potens og saftig livsglæde, en munter og veloplagt vin, og trods druesødmen har den en anstændig sødmebalance. Både finish og eftersmag er lange, smygende, bløde og saftige. Det er en vin, man ikke kan blive uven med.”

180,00 kr. Tilbudspris 150,00 kr. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Hewitson Ned & Henry’s Shiraz, 2017, Barossa Valley

”Tæt, saftig og især svesket, med lang blød smag og eftersmag og mild og venlig syre. Den udfolder sig med modne solbær og brombær i glasset og bliver endnu mere saftspændt – og venligere, mens egetræ og syre ikke mærkes. Den bliver lidt efter lidt også mere kælen og smygende, og en pirrende druesødme dukker op og akkompagnerer. Med sit milde væsen, sin saft og sin druesødme kan den sagtens nydes uden mad.”

200,00 kr. 150,00 kr. v/6 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Mr. Riggs McLaren Vale Shiraz, 2017, McLaren Vale

“Med bind for øjnene ville jeg have gættet på, at det var en af Mr. Riggs’ buttede Shirazbamser fra McLaren Vale – og det var det heldigvis også. Den stil er svær at løbe fra:
Koncentreret bærfrugt med smag af meget modne solbær og svesker, ingen mærkbare aftryk af 10 mdr. på fad, ingen syre, ingen udfordringer. Det er én lang, mættende oplevelse af sol, sødme og saft, både med og uden mad.”

299,00 kr. 239,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Wolf Blass Yellow Label Shiraz, 2017, South Australia

“Den er flere trin fra at være Wolf Blass’ top-Shiraz, men mange andre producenter ville være lykkelige for at have den som deres topvin. Den er lækker, rigtig Wolf Blass lækker, med modne bær, saft og sødme, men alt sammen i balance, og intet er overdrevet – den umiddelbare nydelse er endda underdrevet. Den flytter ingen smagsgrænser eller milepæle, men den åbner hjerter. Kød på grillen, Shiraz i glasset!”

99,00 kr. FØTEX
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

William Hardy Shiraz, 2018, Langhorne Creek

”Saftig og peberkrydret Shiraz med ung, frisk bærsmag og et godt skud druesødme. Stilen er solid, blank og indbydende, svesker muntrer sig med solbær, egetræ er en by langt ude på landet, og sol, saft og godt humør enes nydeligt i glasset. Den har nogle små, medfødte skarpheder, så ilt den 10-15 min., inden den skal på bordet.”

99,85 kr. Tilbudspris 50,00 kr. Kvickly/SuperBrugsen
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Milton Park Shiraz, 2018, South Australia

“Tør, blød, pebret, saftig og meget australsk Shiraz i sin solvarme sikkerhed – men uden særlig sødme og uden anden indflydelse end fra modne, sorte bær. Næsen får lidt tobak, smagen modne sveskeblommer, der gør den rund, mild og dejlig. Nydelig, let forståelig madvin.”

100,00 kr. 75,00 kr. v/2 fl. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Sidney Wilcox Vine Dried Shiraz, 2017, South Australia

“Saftig, ret svesket, blød og venlig, med lang, kælen smag med fine dryp af druesødme og en kort, tør afslutning. Sødmen begynder som en pæn balancegang, men overtager hurtigt kommandoen i glasset, så nu står den på udblødte svesker og sødme – uden at andre blander sig. Det er meget australsk, men lystigt og let forståeligt. Der er ingen udfordringer og ingen syre i glasset, men solskin, sødme og svesker i hver eneste dråbe.”

109,95 kr. Tilbudspris 85,00 kr. IRMA
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Mr. Riggs The Delinquent Shiraz, 2017, McLaren Vale

“Delinkventen er den nuværende ejers fjerne slægtning, der både var pionér og outsider. Vinen er ingen af delene. Den låner sine smagsnuancer fra bagerens krydderihylde: kardemomme og hel kanel – men der er også store, saftige sveskeblommer i glasset. Stilen er blank, syren mild og diskret, og druesødmen er markant, men ikke ødelæggende. Sødme eller ej, det er en Shiraz med personlighed og anstændig balance og helt uden modhager. Hvis den blev serveret ved altergang, skulle der nok komme kunder i kirken.”

129,00 kr. 99.00 kr. v/6 fl. www.youandwine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Mr. Riggs The Gaffer Shiraz, 2018, McLaren Vale

“Mr. Riggs må være en venlig mand, for han laver venlige Shiraz’er, der er buttede og sunde af Shiraz, solskin og sødme. Sødmen er dog under rimelig kontrol i denne flaske, det er sveskeblommer, solbær og stødt peber, der bestemmer i glasset og skaber ro og hygge. Stilen er jovial og kælen, det er en Shiraz uden modhager og udfordringer, så den er til kælen hygge og munter mad.”

149,00 kr. 119,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Reynella Shiraz, 2015, McLaren Vale

”Blank og lidt brændt, med markant smag af næsten modne blommer og syrlige solbær. Først efter en halv times tid i glasset får den sin lange, silkebløde smag – inden da giver små, skarpe udfald problemer med balancen, derfor er det vigtigt at ilte den mindst 15-20 min. så den bløde smag af sorte blommer kan trænge igennem.”

299,95 kr. 188,00 kr. v/6 fl. www.vincooperativet.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Muddy Boots Shiraz, 2019, South Eastern Australia

“Heldigvis lever den ikke op til sit navn, for den smager ikke den mindste af mudrede støvler, men af solmodne solbær og godt humør. Det er en sympatisk og ukompliceret varmklimavin i pæn balance, træfri, saftig og efter 15-20 min. i glasset med en nydelig og ikke for sød sveskesmag. Hyggelig vin, der kan bruges til hygge, grill, haveaften og rødt kød.”

79,00 kr. www.juuls.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Wolf Blass Red Label Shiraz/Cabernet , 2019, South Eastern Australia

“Wolf Blass’ Shiraz med den røde etiket er hver sommer en af danskernes favoritter – især når den er på tilbud til halv pris! Den har også, hvad de danske smagsløg forlanger i sommervarmen: frisk bærsmag, velbalanceret sødme fra druer og fad, ungdom og kækhed, hygge, glød og varme. Let at forstå, let at drikke.”

79,00 kr. FØTEX
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Vandenberg Shiraz, 2018, Limestone Coast

”Mild, blød smag af udblødte svesker. Det er en let forståelig Shiraz, ingen udfordringer, ingen generende syre, ingen overdreven sødme. Den er meget let mineralsk, men budskabet er, fra første dråbe til sidste: svesker, svesker, svesker. Selv ikke lidt røg og kokos formår at trænge igennem den saftige venlighed.”

119,00 kr. www.juuls.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Mr. Riggs The Truant Shiraz, 2017, McLaren Vale

“Det er fodtudsen I Mr. Riggs’ regiment af Shiraz’er fra McLaren Vale, en saftig rødmosset bondeknøs med sveskenæse og sveskesmag. Den er meget australsk i fortolkningen af Shiraz med fremhævelse af druens medfødte sødme, den er enkel og jovial, nærmest syrefri og så overkælen, at den nok er bedst uden mad.”

129,00 kr. 99.00 kr. v/6 fl. www.youandwine.dk
bottom of page