top of page

Alsace PINOT GRIS

af Henrik Oldenburg

Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Albert Boxler Pinot Gris, 2018, AOC Alsace

”Lækker Pinot Gris, der balancerer yndefuldt på grænsen mellem friskhed og fornemhed. Den begynder med frisk blomst og udvikler så hurtigt en sødmefuld druesmag, der er raffineret nektar og ikke bare sød-sød. Det er en elegant og udfordrende vin, med vink fra fersken og abrikos og med fylde og karakter. Trods fylden og sødmen er den også adræt, og med sin lille syre er den også brugbar til mad, især krydrede retter og måske også fisk på asiatisk. Men aller-aller bedst er den helt uden andet end stemning og godt selskab, så kommer nektaren til sin ret.”

295,00 kr. www.bichel.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Roche Volcanique, 2018, AOC Alsace

“I titlen er Calcaire (kalksten) blevet til Volcanique (vulkansk) i denne nye udgave, men smagen ligner gudskelov sig selv: det er en fortryllende, sødmefuld kombination af noget flygtigt mineralsk og noget ikke så flygtigt balsamisk, forårsaget af mild honning og pikant vanille. Så enkelt er det – og så enkel er den faktisk. Den har masser af blomst, men syren er spagfærdig, og resten er bare charme, fylde, renhed og fantasi. Jeg prøvede denne 2018’er til Sushi/Sashimi, og voilà: bedre bliver det ikke».

300,00 kr. 225,00 kr. v/3 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Domaine Zind Humbrecht Rotenberg Pinot Gris, 2018, AOC Alsace

“Olivier Humbrecht har en sjælden evne til at få selv de mest biodynamiske vine til at smage sympatisk, også denne unge 2018’er fra Rotenberg. Som sine forgængere balancerer den raffineret mellem honning og abrikos og er mere tør end sød - den er endda blevet noget mere tør end de foregående årgange, synes jeg. Den holder sin robuste stil og sin kantede charme, men er også blevet mere madegnet og udfordrende. Den er virkelig en personlighed - og med fornem udfoldelse i glasset.”

450,00 kr. 325,00 kr. v/2 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Henry Fuchs Pinot Gris, 2018, AOC Alsace

”Endnu engang er Fuchs’ Pinot Gris indbegrebet af druens delikate muligheder, og endnu engang er nøgleordet: den indre harmoni. I forhold til 2016’eren er næsen mere lukket og druesødmen mere ødsel og næsten massiv. Men der er ikke alene ren velsmag i glasset, der er også balance, og selv om sødmen er dominerende, mærker man også den diskrete, men udholdende syre. En fremragende vin til de mange formål, der fortjener den – for mig forlanger den raffinerede fisk, foie gras og blåskimmeloste.”

Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Vignoble les 2 Lunes Pinot Gris, 2016, AOC Alsace

”Meget personlig og meget spændende stil, hvor det milde, bløde, parfumerede er smeltet sammen med en tør kerne af tørrede abrikoser uden sødme, mineralske nuancer, små dryp pomelo og en lang, diskret, men velfungerende syre. Sød er den altså ikke og derfor en drømmevin til fisk/seafood og lyst kød, og også kød har den krop nok til at klare. I glasset bliver den forfinet og harmoniseret, men skifter ikke stil og karakter. Det er ingen hjerteknuser - med mindre man af hjertet ønsker sig personlighed og karakter.”

195,00 kr. Tilbudspris 165,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Henry Fuchs Ribeauvillé Pinot Gris, 2017, AOC Alsace

“Blød, kompleks og udfordende, en raffineret kombination af mild smag af honning, vanillebolcher og diskret pomelo – og moden mango og let og lang syre. Druesødmen slår igennem, rent og delikat, men den er ikke bare sød, for i glasset får den også nogle mutte nuancer, der lægger en dæmper på sødmen og gør vinen bredere og mere madegnet. Den marcherer direkte ind på dessertbordet, men kan også spille op til pikant krydrede retter og milde blåskimmeloste.”

Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Clos Saint-Jacques Pinot Gris, 2019, AOC Alsace

”Frisk, følsom, fyldig – og med markant smag af fersken, for nu at blive i f’erne. Det er en vellykket Pinot Gris i balance mellem tørhed og sødme og mellem kælne tilløb og kort, kontant syre. Den har blomst til det pikante, raffinerede og udfordrende nuancer, og en halvtør afslutning, der gør den til et fund til mange asiatiske retter, foruden til fisk og lyst kød – og så er den måske allerbedst som hyggespreder uden mad. Den kan meget.”

149,00 kr. Tilbudspris 95,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Paul Kubler Pinot Gris ”K”, 2016, AOC Alsace

”Let parfumeret næse, meget personlig, mild og blød smag, raffineret og med en lang, velfungerende syre. Det er en vin til nydelse og overvejelse, den kribler i glasset, som om den ikke vil krænge sin sjæl helt ud - og så giver den sig alligevel efterhånden og frigiver små stjerneskud med fersken og pomelo, og næsen vokser med raffinerede udfordringer. En spændende, udfordrende og alsidig madvin, der også vil udfordre kokken.”

150,00 kr. Tilbudspris 129,00 kr. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Clément Klur Katz Pinot Gris, 2016, AOC Alsace

”Mild, blød, let og fint parfumeret, med smagsnuancer fra nektarin til tørret abrikos og med en lang, tiltalende balance mellem druesødme, frugtsmag og en mild, udholdende syre. Den er lidt spinkel af bygning, men adræt og raffineret og en fortrinlig ledsager til lige så raffinerede retter med fisk/seafood, foie gras og lette blåskimmeloste – og måske allerlykkeligst som et glas balsamisk Alsace uden mad.”

150,00 kr. www.bichel.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Marc Kreydenweiss Moenchberg Pinot Gris, 2017, AOC Alsace Grand Cru

“Dry orange wine kaldes den på bagetiketten, og den er virkelig orange, derimod højst halvtør, med spag druesødme og lige så spag syre. Stilen er typisk Kreydenweiss: meget personlig, lidt kantet, lidt oxideret, rustik, robust, med meget tydelige hilsener fra organisk dyrkede druer. I smagen genkendes især abrikos og ”noget med kål”, lidt rodet og ret pågående, men der er tørrede figner og pæn harmoni i finish og eftersmag. Det er en meget speciel vin, og spørgsmålet er, hvad den kan bruges til, solide bonderetter måske, og retter, som man ellers ville drikke rosé til! Det er en alt-eller-intet Pinot Gris, og konsekvent og konsekvent udfordrende er den i hvert fald.”

400,00 kr. 300,00 kr. v/2 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Muré Pierres Séches Pinot Gris, 2018, AOC Alsace

”Charmerende og raffineret kombination af let parfumeret og let krydret smag af fersken og melon til den milde side – og tør, umoden abrikos til den vilde side. Samarbejdet er spændende, vinen udfolder sig villigt og sympatisk, den holder sig betydeligt mere tør end sød, men er lidt af hvert, og både til mad og uden. Det er de tørre, umodne abrikoser og den gennemført raffinerede stil, der holder længst ud, så her er udfordringen til den dygtige fiskekok.”

160,00 kr. 125,00 kr. v/2 fl. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Marc Kreydenweiss Lerchenberg Pinot Gris, 2019, AOC Alsace

”Den er ekstremt mørk, nærmest abrikosfarvet, og ekstremt sødmefuld og sat af en så ung Pinot Gris, selv om den har en lang og markant syre i baghånden. Med sin skævhed i stil kommer den til at virke oxideret, hvad den næppe kan være som étårig, og med en forsigtig smag af abrikoser og fersken er den svær at sætte i bås. Den er kantet og rustik og bare sig selv - og det passer sikkert Kreydenweiss godt.”

250,00 kr. 175,00 kr. v/3 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Cave de Ribeauvillé Pinot Gris, 2017, AOC Alsace

”Ung, frisk og ukompliceret - ikke halvtør, som bagetiketten foreskriver, men tør og med en lang, velfungerende syre, Smagen er nærmest af blandede sydfrugter, ingen smager igennem, og der er ingen tropiske tilløb, højt en anelse bittermandel. Det er en konsekvent, finessefri madvin, der er lige til at skrue op og sætte på bordet.”

99,00 kr. BILKA
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Cave des Vignerons de Pfaffenheim Pinot Gris, 2019, Cuvée Rabelais, AOC Alsace

”Meget ung, meget frisk og meget sympatisk, sprød og med blød, let krydret indledning, blomst og forsigtig ferskensmag og med en aktiv syre, der er udholdende og velfungerende. Derfor er det også en alsidig Pinot Gris, der er til mad og ikke til kæleri.”

99,95 kr. Tilbudspris 75,00 kr. Kvickly/SuperBrugsen
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Théo Cattin Pinot Gris, 2019, AOC Alsace

”Den har lidt botrytis i næsen – og igen i smagen, der har en fyldig, robust sødme. Det er en Pinot Gris, der er mere solid, fyldig og krydret end frisk, selv om den kun er ét år gammel. Den får lidt ferskensmag i glasset, og da syren er behersket, er den besværlig til fisk, med mindre fisken er blevet til sushi, for så er den perfekt.”

109,95 kr. Tilbudspris 65,00 kr. v/2 fl. IRMA
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Lentz Pinot Gris, 2018, AOC Alsace

”Også i denne nye årgang smager den lidt dekadent, igen med gennemslag af tørrede abrikoser, men den er finere balance end 2016’eren. Man får en mistanke om, at det er sent modnede druer, der giver den særlige smag og karakter, som gør den lidt besværlig til mad, men giver en mindeværdig hyggevin. Med den følsomme indbyggede sødme og den svage syre kunne mange asiatiske retter være den perfekte ledsager.”

120,00 kr. 100,00 kr. v/2 fl. www.skjold-burne.dk
bottom of page