top of page

FINO/MANZANILLA

af Henrik Oldenburg

Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Bodegas Tradición ”Fino Tradición”, DO

“Raffineret næse, der spænder fra røg og figner til syltede appelsiner. Smagen er lige så raffineret, tør, præcis, stilsikker, med bidrag fra nødder, tørrede figner og syltet pomerans. Det er en voksen Fino, afklaret, solid og statelig og med en usædvanlig dybde. Den tørre, elegante smag giver den en indlysende plads på bordet med de fineste skaldyr, men den er også en mindeværdig aperitif og en drøm til andalusisk skinke. Ja, en drøm i det hele taget.”

349,00 kr. www.juuls.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Emilio Hidalgo ”Fino Especial Panesa”, DO

”Emilio Hidalgos fineste Fino hedder Fino Especial Panesa og stammer fra en solera grundlagt i 1961. Her udvikles Fino i ca. 15 år, ældre kan flor ikke blive. Ungdommens friskhed er ovre, men erstattet af en ædel sathed, der er lige så fornem som sjælden. Farven er nu lys orange, næsen siger nødder, gær og røg, og smagen udfoldes sindigt med flere nødder, mere røg, orange marmelade og syltede pomeranser – men helt uden sødme, den holder sig tør og selvsikker. Den har nærmest Whisky-karakter og er en af de flotteste Fino’er, der laves.”

Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Bodegas Hidalgo La Gitana ”Manzanilla a Passada”, DO

”Den har lagret i min. 7-8 år og aftappes, mens florlaget stadig er intakt – ellers udvikler den sig til Amontillado. Ungdommens friskhed er afløst af en begyndende modenhed, også i farven, og salt og røg er fortrængt af nødder, figner og tørrede abrikoser. Den er stadig adræt, men den er især fornem og til skinke, ost og tørret frugt. Dens meget personlige charme og karakter passer måske allerbedst til et glas kvalificeret hygge.”

Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Bodegas Barbadillo ”Manzanilla pasada en Rama”, DO

”Barbadillo var de første til at præsentere en Manzanilla en Rama - dvs. uden klaring og filtrering – og de har holdt sig i toppen lige siden. Det er noget af en mavepuster af en tør Sherry, med en Whiskynæse med røg og tørv og med en smag, der er både salt, røget og fræk. Den er et af Manzanillas fineste visitkort, så overrumplende, så udfordrende…”

125,00 kr. (37,5 cl.) www.juuls.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Bodegas Rey Fernando de Castilla ”Fino en Rama”, DO

”Lys mahogni, solid, nærmest fyldig, kødfuld, knastør og stoflig. I stedet for umiddelbar friskhed har den en raffineret, moden magelighed. Smagen siger nødder og figner, men helt uden sødme, og sidst i smagen tørret pomeransskal. Kompleks, koncentreret og dejlig Fino, næppe til fisk/seafood, men meget gerne til skinke og tørret frugt.”

130,00 kr. (37,5 cl) Tilbudspris 119,00 kr. (37,5 cl) www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Bodegas Dios Baco ”Buleria Fino”, DO

“Mørk gylden, mere fyldig og moden end frisk og kæk. Raffineret smag af nødder og figner, tør uden at støve, lang og lækker. Den står på dørtrinnet og banker på døren til Oloroso og er nok for moden og sat til fisk/seafood, men vil være en drøm til den lokale skinke.”

129,95 kr. v/12 fl. www.theis-vine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Álvaro Domecq Fino “La Janda”, DO

”Knastør, røget, præcis Fino, med kontant og let mineralsk karakter og med lidt fornem fylde bag den strenge smag. Det er nok ikke en Fino for begyndere, men en drømmevin til fisk/seafood for dem, der gerne vil ha’ udfordringer i glasset.”

130,00 kr. Tilbudspris 95,00 kr. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

El Maestro Sierra Fino, DO

“Indtil 1992 fungerede bodegaen som almacenista og lavede kun Sherry til videresalg til de store firmaer, men så valgte den myndige og drevne ejer Pilar Plá Pechovierto at sadle om og begynde at lave Sherry under firmaets eget navn. Det har givet pote. I en banal Fino som denne, en type hun slet ikke brændte for, mærker man den udsøgte kvalitet, koncentrationen, de milde nødder og den tætte friskhed. Den er tør, på grænsen til meget tør, den har fylde, og den har karakter. Man smager florlaget i glasset og længes efter skaldyrene. Herlig Fino!”

138,00 kr. www.smv.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Bodega Delgado Zuleta ”La Goya Manzanilla”, DO

”Lys og indbydende og med Manzanillas karakteristiske lidt mutte forening af røg og salt. Stilen er let og ubekymret, det er røgen og saltet også. Smagen er tør, men ikke knastør, syren sen og diskret. Man savner bare at sidde i Sanlúcar med den lokale seafood på bordet.”

145,00 kr. Tilbudspris 119,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Bodegas Rey Fernando de Castilla Manzanilla, DO

”Blød og moden Manzanilla med spinkel røgsmag og en lang smag, der rækker fra tørgær til tørrede abrikoser. Stilen er atypisk adstadig, den spiller ikke på friskhed og kækhed, men på sindighed og modenhed. Den signalerer ikke fisk og seafood, men vil være en drøm til en tallerken af den lokale skinke – eller til et glas dekadent hygge.”

150,00 kr. Tilbudspris 129,00 kr. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Mil Pesetas Manzanilla, DO

”Lys, frisk, spændstig, med fin, let røgsmag og et spinkelt pust af paranødder. Den er enkel, klassisk og vanedannende. Det er den tørre friskhed, der er dens varemærke – den er lige til at sætte foran fadet med seafood.”

129,00 kr. (0,5 l) www.juuls.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Pedro Rodrigues e Hijos ”Mil Pesetas Fino”, DO

“Dejlig, klassisk Fino – hvis den definition findes – her er friskhed, lidt røg, markant gærsmag, et pift af nødder, en anelse reven pomeransskal, alt sammen bidrag til dens personlige karakter. Den er behersket tør, sprød og elegant, og smagen er lang og raffineret. En træffer til fisk og seafood.”

129,00 kr. (0,5 l) www.juuls.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Bodegas Barbadillo ”Nave Trinidad” Manzanilla en Rama, DO

”Det er et moderne resultat af indholdet fra en meget speciel solera, og vinen er kun ca. 4 år gammel, da Barbadillo har sigtet mod at lave en meget ung og meget frisk Manzanilla. Det er også lykkedes. Smagen går i retning af pomerans som fra en marmelade, så den er fjernt fra hav og røg. Den er heller ikke særligt tør, men meget personlig og ekstremt frisk, som det var meningen. Den ligner ikke nogen anden Manzanilla.”

125,00 kr. (37,5 cl.) www.juuls.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Garvey ”San Patricio Fino”, DO

“Mørk gylden, ret moden for en Fino og godt på vej mod Oloroso, med tør nøddesmag og en delikat hilsen fra tørrede figner. Den er snarere til hygge og skinke end til fisk/seafood, den har en spændende sensuel glød og en lang, inspirerende smag.”

110,00 kr. Tilbudspris 90,00 kr. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Boegas Hidalgo La Gitana ”Fino Heredad de Hidalgo”, DO

“Lys, frisk, tør, klassisk Fino med let røg og beskeden gærsmag. Den er stilsikker, diskret i smag og især frisk, så den er også alsidig, fra aperitif til langt ind i måltidet.”

Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Bodegas Hidalgo ”Manzanilla La Gitana”, DO

”Knastør, frisk og let røget, med fornemmelsen af tørv og havluft. Den kalder ikke på seafood, den skriger på alt, hvad dagen byder på, fra rejer til hummer. Men det er også en klassisk hyggedrik og appetizer, der holder sin sikre, fine, tørrede og røgede stil i glasset.”

Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Bodegas Portales Pérez ”Manzanilla Los Caireles”, DO

“Lys gylden, frisk, tør, let og fint røget og med et forfriskende glimt af saltvand i øjet. Enkel, klassisk Manzanilla, der er let at forstå og let at bruge, ikke mindst til fisk og seafood.”

Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Emilio Hidalgo Fino, DO

”Frisk, tør, røget, ret let i stil, harmonisk og autentisk. Glimrende, diskret madvin med beskedne aftryk af nødder og lidt gær.”

Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Álvaro Domecq Manzanilla ”La Jaca”, DO

”Lys, let og lystig, det er frisk Manzanilla i letbenet stil, hurtig i munden og lidt kort i smagen - men en frisk, tør og autentisk ledsager til fisk/seafood. Enkel og ærlig er den.”

120,00 kr. Tilbudspris 85,00 kr. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

González Byass Fino ”Tio Pepe”, DO

“Det er Fino’en med onkel Pepes navn, man drikker på Sherry’ens gyldne middelvej, for den er verdens mest solgte Sherry og iflg. misundelige konkurrenter Sherrys pendant til Coca Cola. Hos González Byass er de ligeglade. De laver og sælger en Fino, der altid er pålidelig, ligner sig selv og har Fino’s aftalte egenskaber, lige fra den tørre, let røgede smag til nødder og tørgær i eftersmagen. Den smager altid godt og kan bruges til næsten alt, bortset fra retter med eddike. Der findes forresten også en prestigeudgave ”Tio Pepe en Rama”, men det er en helt anden historie – og pris!”

129,00 kr. www.hansjust.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Emilio Hidalgo Manzanilla ”Charito”, DO

“Lys og et let, med flere træk af Fino, end Manzanilla traditionelt har. Den er mild og venlig og egnet både til hygge og aperitif og til mad.”

Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Bodegas Barbadillo Fino, DO

”Ren, pæn, behersket tør og kort. Smagen er venlig og diskret – det er en Fino, der er skabt for at ledsage noget spiseligt, ikke for at være hovedperson selv. Den klarer, hvad den skal.”

89,00 kr. www.juuls.dk
bottom of page