top of page

10-ÅRS TAWNY PORT
Aftapningsåret står i (parentes)

af Henrik Oldenburg

Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Quinta do Morão ”Rio Bom” 10-Years Tawny (2021)

“Den er skabt af Tawny-jongløren Miguel Braga, der både har talent, erfaring og gamle fade at gøre godt med, og det kan smages. Den har netop en mild og følsom smag, der signalerer noget, der er ældre end 10 år og er domineret af figner og mørk honning. Den er mild af natur, men den har rygrad og dirrende muskler, den er blank og selvsikker, og den holder en imponerende balance langt ud i eftersmagen. Det er ikke en 10-års Tawny, der skal måle sig med de allerbedste – den er selv en af dem.”

Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Niepoort 10-Years Tawny (2021)

”Den er forholdsvis lys, mild, blød, smygende, balsamisk. Skønt lys er den langt fra let, den er tæt i struktur, lang i smagen, den har dybde og charme og en prægtig spritfri personlighed, der fortjent står og vigter sig fra første sip til sidste. De små strejf af frisk røg kunne tyde på en højere alder, men fastheden i stil er alligevel ungdommelig. Det er en Tawny svøbt i fyldig mildhed, udholdende præget af brunsviger og figner, men også med små, yndefulde glimt af noget så fjernt som smørristede kantareller. Og så den renhed i smagen, uanset fadlagring og alkohol. En 10-års Tawny kan sagtens være anderledes end Niepoorts, men næppe mere konsekvent og perfekt.”

Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Blackett 10-Years Tawny (2020)

”Mørk i glasset, og med en mørk smag, der forener mørke rosiner med mørk chokolade. Det er en tæt og lækker 10-års, der både er lidt udfordrende og lidt kælen. Bag det milde kæleri har den rygrad og personlighed – og en lang, mere og mere figendomineret charme.
Den får en delikat smag af nougat og karamel og holder sig veloplagt, frugtig, ambitiøs, personlig og sikker. Det er en top-Tawny, og den er både til hygge og til bordets glæder, især kager og milde oste.”

279,00 kr. 239,00 kr. v/6 fl. www.selmervin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Cockburn’s 10-Years Tawny (2019)

”Efter mange års flakken rundt er Cockburn’s nu landet under familien Symington’s sikre (og kyndige) vinger. Det mærkes også i denne 10-års, der traditionelt er et kompromis mellem den britiske, frugtbetonede stil og den mere kælne, røgede portugisiske. Den holder en nydelig balance og må glæde alle smagsløg, selv de mest kritiske. Den har både frugt og fasthed og poleret ynde og en ren og dejlig smag af friske figner, så den kan bruges til hygge, kager og oste.”

119,95 kr. (0,5 l) MENY (Dagrofa)
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Krohn 10-Years Tawny (2020)

”Der er potens i det glas, intens smag af brunsviger og sirup og en nærmest omfavnende, brutal charme. Der er også et fornemt sammenhold i glasset, og selv om den ikke er så kompliceret, er den kompleks og velfungerende. Stilmæssigt hælder den mod den britiske side med frugt og potens - men alligevel mere mod den portugisiske, fordi den er så mild og harmonisk, bare en anelse røget, men spændstig og raffineret, yndefuld og lækker, ren og dejlig. Og ja, den er ikke så indviklet, men den smager dæl’me godt.”

225,00 kr. Tilbudspris 175,00 kr. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Conceito 10-Years Tawny (2018)

”Ret mørk, frugtpotent, blød og blank, med sikre aftryk af blommer og slåen. Det er ikke en ung aftapning, men den har krop til det, den er harmonisk, den har fint balanceret sødme, og den er ren og spritfri. Den holder sig rank, blød og blank i glasset, stadig mørk og uden røgsmag, men med udholdende frugtig potens, præget af tørrede frugter og især marinerede rosiner. Den virker ungdommelig og tidløs i glasset. Den er anderledes – heldigvis til den spændende side, fordi den bryder nogle traditionelle grænser.

229,00 kr. www.vinho.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Quinta das Lamelas 10-Years Tawny (2021)

“Dyb næse og smag af karamel, figner og sirup. Den er nænsomt røget, mild, blød og føjelig, helt efter traditionel portugisisk smag. Man føler et langt, silkeblødt stræk med figner og rosiner drysset med puddersukker, lutter mildhed og lykke for smagsløgene. Havde der været en lille troldsplint i glasset, havde lykken været endeløs.”

Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Niepoort ”Fabelhaft” 10-Years Tawny (2020)

”Det er en blød, mild og følsom Tawny, der bestemt også har krudt i flasken og rygrad og struktur. Den er blank og lidt kælen – uden at være for sød – og den har en gennemført delikat smag af modne figner. Den er ikke portugisisk i stil, og den er ikke britisk, den er sig selv, og den tager det bedste fra de andre, bekræftet i den perfekte balance. Et forrygende nyt mærke, der dristigt, men ikke overmodigt hedder ”Fabelhaft”= fabelagtig – og det er den.”

300,00 kr. Tilbudspris 199,00 kr. www.vinimondo.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Churchill’s 10-Years Tawny (2019)

”Mørk og gådefuld, og med Johnny Graham’s sædvanlige flair for at kombinere den frugtbetonede, stramme britiske stil med den mere kælne, røgede, milde portugisiske. Sorte bær og rosiner møder friske figner i det glas, og alle ser ud til at hygge sig. Stilen er robust og sikker, smagen behersket i dybde og længde, men harmonisk og meget personlig. Herlig og herligt spritfri Tawny til kager, frugt og oste, der har fortjent det.”

219,00 kr. (0,5 l) Tilbudspris 179,00 kr. www.wine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Kopke 10-Years Tawny (2021)

”En klassiker i frisk og veloplagt aftapning, mørk og potent, med blød smag af modne figner og store, tørrede rosiner. Der er hengivenhed i glasset, men ikke kæleri, den er ikke sliksød, men lidt reserveret, velbalanceret og med mere og mere kandis i finish og eftersmag. Den er let at forstå og let at holde af.

Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Royal Oporto 10-Years Tawny (2020)

”Ret mørk og mandig, med kontant bærsmag, sorte figner og store mørke rosiner. Den er nærmest i robust, britisk stil, fri for mildhed og kæleri, men producenten er historisk og meget portugisisk, så indviklet kan det være. Men stil eller ej: det er en vellykket, konsekvent og dejlig Tawny, perfekt til nødder og kagebord.”

Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Rozès 10-Years Tawny (2021)

”Rozès’ ”Infante Isabel” er COOP’s Juleportvin anno 2021, så til halv normalpris får man en bundsolid, mørk og velbalanceret 10-års med markante hilsener fra figner og kandis. Den har fylde, let røget fedme, den er blank og har en harmonisk sødme. Delikat og udholdende smag af figner og kandis. Herlig hyggevin og kvalificeret kagevin.”

199,95 kr. Tilbudspris 99,00 kr. COOP.
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Quinta da Vacaria 10-Years Tawny (2020)

”Mørkebrun og smygende, med delikat smag af brunsviger og tørrede figner. Den sparer ikke på sødmen, men holder en pæn balance, og både fylden og karakteren er overbevisende. Den tætte, delikate sødme gør den til en fristende hyggevin, der også kan boltre sig på kagebordet – ostebordet tror jeg ikke på. Man kan med fordel ilte den 30-40 min. eller gemme den til næste dag – hvis man kan…”

225,00 kr. 219,00 kr. v/3 fl. www.nordjyskvinimport.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Quinta do Infantado 10-Years Tawny (2020)

”Mørk og solid, med krop, kandis og rosiner. Den har fylde, karakter og ingen lyst til kæleri, den er nærmest lidt tørt afvisende - uden at være tør. Det er en robust Tawny, en af de mest velbalancerede, der laves. Den breder sig mildt og længe, den er lækker – uden at være kælen – og et fund til milde oste, kager og hygge.”

240,00 kr. 200,00 kr. v/2 fl. www.bichel.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Maynard’s 10-Years Tawny (2021)

”Blød og harmonisk fortolkning i klassisk portugisisk stil med tryk på mildhed, røg, friske figner og blød nougat. Den er uimponeret og ukompliceret, ren, mild og venlig, men der er også et pift af syre i afslutningen, og balancen er vellykket. Dejlig hyggevin, der også er dejlig til nødder, kage og milde oste.”

159,00 kr. Tilbudspris 99,00 kr. REMA 1000 (www.vinimondo.dk)
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Burmester 10-Years Tawny (2020)

”Siden familien solgte Portvinshuset ved årtusindskiftet, har deres 10-års Tawny haft det svært, for Colheitas blev populære, og de gamle fade blev ikke mere så flittigt brugt til Tawnies med alder som tidligere. Burmesters 10-års er stadig en ren og velbalanceret vin, men den sigter i dag mere mod den sikre middelvej, og trods nydelig røgsmag og friske figner kan man godt mærke, at der er slækket på ambitionerne. Men det er kritik på et højt niveau, og det er stadig en rigtig dejlig Tawny.”

159,95 kr. COOP
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Andrésen 10-Years Tawny (2019)

”Der er noget befriende nostalgisk ved at møde Andrésen, ikke fordi den er dyb og endeløs og overstadig, men den er altid dejlig og pålidelig. Den er klassisk portugisisk, med mildhed, røg og behersket sødme, ren, pæn og beregnet til den hyggelige gyldne mellemvej, hvor dens spæde bidrag fra nødder og nougat sikrer hyggen – og nostalgien.”

Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Taylor’s 10-Years Tawny (2021)

”Mørk, robust, kantet, præget af mørk og dyb kandis, fri for sødme og kælne attituder. Den mildnes i glasset, men bliver ikke rigtig mild, det er stadig stejl, frugtkoncentreret og bare let røget. Den får en raffineret, peberkrydret smag efter nogle timer of bekræfter sin sikre struktur. Den er noget så sjældent som en 10-års Tawny, der bør iltes.”

Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Real Companhia Velha, ”Silva Reis” 10-Years Tawny (2020)

“Det er et glas hygge, der smager af jul, kanel og rosiner. Den er artig, harmonisk, spritfri og midtsøgende, med en markant sødme, der lige præcis holder balancen. Den får en delikat kandistone i glasset og holder julestemningen lige til sidste dråbe. Den er egnet til lidt af hvert, men især til hygge.”

Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Quinta da Pacheca 10-Years Tawny (2020)

”Mild, blød, venlig, midtsøgende – med markant smag af friske figner og blød nougat. Den er småkælen og smygende, let røget og gennemført venlig og behagelig. Den kunne være prototypen på en 10-års Tawny i klassisk, portugisisk stil, skabt til hygge, kager og nødder.”

199,00 kr. (0,5 l) www.vinho.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Warre’s ”Otima” 10-Years Tawny (2021)

”Otima holder sin lyse stil, sin slanke krop og sine små, pirrende træk af frisk appelsin. Den er lavet af blå druer – den lyse farve siges at skyldes den klare flaske – og den forsøger tilsyneladende at finde en position fjernt fra sødme og fedme, og det lykkes pænt. Den er helt igennem nydelig, den har personlighed, og den har ynde, og med sine mandarintræk et fund til honningkage og andre kager.”

159,00 kr. (0,5 l) www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Quinta da Devesa 10-Years Tawny (2018)

”Ret lys, let røget næse, mild og moden smag med fine aftryk af nødder og blød nougat. Den er lidt skrøbelig i stil, med fint begyndende alderdom, og der er røget hygge i glasset, men 3 år på flaske har kostet den ungdommens friskhed, og den bliver mere og mere udmattet i glasset. Den opfører sig nydeligt og modent og skal ikke iltes eller gemmes, men nydes, inden den mister pusten helt.”

269,00 kr. www.vinho.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Quinta do Tedo 10-Years Tawny (2020)

”Allerførst: den er ung og skal iltes godt. Den har en mørk, potent farve, og både næse og smag har toner af kokos og bittermandel. Den intense kokosnæse tyder på, at opholdet på egetræ ikke har været så heldigt, men tiden arbejder for den, og den robuste, frugtige sødme får en raffineret smag af friske figner. Den samler sig og er mere komplet dagen derpå – det er også nyttig viden.”

299,00 kr. www.hyggevin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Quinta do Pégo 10-Years Tawny (2021)

”Den er dansk, og den er dejlig, mild og alligevel robust, med solid smag af tørrede figner og tyktflydende sirup. Strukturen er sikker, den er blank, poleret med velbalanceret sødme. Den er ikke til kæleri, men til så meget andet, ikke mindst til kvalificeret hygge.”

349,00 kr. www.amka.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Portal 10-Years Tawny (2020)

“Mild, venlig, sympatisk og midtsøgende 10-års, der holder sig til den traditionelle, portugisiske stil, men uden at falde for alt for søde fristelser. Det er røg, rosiner og figner, der dominerer, og da den holder sig ren og artig, er den mest til hygge og kage.”

Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Pocas 10-Years Tawny (2021)

”Det er en af veteranerne på de danske Portvinshylder, og så længe nogen kan huske med samme importør, omend med skiftende navne: Svendborg Vinkompagni, FDB, COOP. Vinen har også oplevet et diskret stilskift, den er blevet mere blank og robust og mindre fed, røget og kælen. Nu er den en sympatisk mellemvægter, egnet til hygge, kager og milde oste.”

159,95 kr. Kvickly.
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

C.da Silva ”Presidential” 10-Years Tawny (2021)

”Halvfed, fyldig, klassisk portugisisk Tawny med tryk på tørrede figner, intens sødme og sirup – endda også med en nostalgisk hilsen fra gamle fade og gammel fadkælder. Den er afgjort til hygge, især for nostalgikere.”

179,00 kr. www.vinimondo.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Messias 10-Years Tawny (2020)

”Messias holder sig traditionelt fra kraftspring og saltomortaler og falder derfor heller ikke på halen. Kursen er sikker og historisk, det er fadlagret Tawny på ægte portugisisk, med mildhed, røg, rosiner, en god skefuld sødme, let fedme og en figen eller to. Den går målrettet til den søde side og holder sig dér. Det er en vin til hygge og kager.”

189,00 kr. 160,00 kr. v/3 fl. www.nordjysk-vinimport.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Blackett 10-Years Tawny WHITE (2019)

”Lys og blank, med toner fra kokos over nødder og nougat til karamel. Den er fyldig og sødmefuld - den har ingen planer om at være tør, og den holder en rimelig balance mellem at være sød og overvældende sød, men den har ikke andet at byde på end sine smagfulde toner og sødmen, så den er kun til hygge og dessert.”

289,00 kr. Tilbudspris 235,00 kr. www.selmervin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16/20

Quinta da Valeira 10-Years Tawny (2018)

”Lys og ret sød, med lang smag af rosiner og uden modstand i glasset. Den er overmandet af kompromisløs sødme og overgiver sig frivilligt. Det er der sikket også mange danske smagsløg, der vil, og det er en ærlig vin, der holder sin stil. Den er kun til hygge.”

109,95 kr. (0,5 l) www.viniportugal.dk
bottom of page