top of page

AMERIKANSK PINOT NOIR

af Henrik Oldenburg

Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Saurus ”S” Pinot Noir, 2016, Patagonia

”Det er den fornemste i familien Schroeders Saurus-serie, så fornem at den slet ikke hedder Saurus, men bare ”S” - der jo også kan stå for Schroeder. Kælenavnet Saurus kommer af, at druerne vokser i Patagonia, hvor man har fundet spor og rester af verdens hidtil største Dionosaurus. Det er denne kødfulde topvin dog helt upåvirket af. Den har ligget på franske fade i 18 måneder, men er mere påvirket af koldklima, saft og harmoni. Krydderurter, tørrede sorte bær og tålmodighed smager den mest af. Og så råber den ud over Ildlandet: Angus på bordet! Kendere ved hvorfor.”

399,00 kr. 285,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Whistler ”Estate Pinot Noir”, 2015, Sonoma Coast

”Den er kompliceret at beskrive, for den er selv kompliceret, kompleks og omskiftelig, og den udfolder sig i to dimensioner, ja i tre, hvis man tager tiden med. Som i tidligere årgange lægger den mildt og forsigtigt ud, ødsler med violer og lavendler, og charmerer med sin lange, lakridsede smag og sin kokette vekslen mellem feminine og maskuline dyder. Ingen af dem tager over, de smelter sammen efter 15-20 min. i glasset, smagen bliver harmonisk og selvfølgelig, det lakridsede dominerer med violerne i baggrunden. Jeg husker 2014’eren som mere følsom og sart, det er 2015’eren ikke, den ved, hvad den vil, og det gør den. Det er stadig en charme-Pinot, men mere robust og stadig meget ung. Ilt den i 15-20 min. eller gem den i 3-5 år – nyde den kan man slet ikke lade være med.”

675,00 kr. Tilbudspris 475,00 kr. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Baettig ”Viñedo Los Parientes” Pinot Noir, 2020, DO Traiguén

”Francisco Baettig er Chief Wine Maker hos det berømte Chilehus Errázuriz nord for Santiago, men han laver også sine private vine med venstre hånd og en stor del af hjertet i Malleco Valley, Chiles koldeste koldklima, godt 600 m syd for Santiago. Hans Pinot Noir er et mildt og saftigt vidunder, hvor jordbær og modne kirsebær smelter sammen i ynde og harmoni. Der er langt mellem Pinot Noir’er, der er så rene, så tiltalende og så charmerende som denne. Og den lefler ikke, den er både tør og lidt mineralsk.”

225,00 kr. 170,00 kr. v/6 fl. www.bichel.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Willamette Valley ”Whole Cluster” Pinot Noir, 2019. Willamette Valley

”En maskulin charmevin, der forener Oregons koldklima med druens artistiske karakterer. Den er mildere og rundere, end det meste af Côte d’Or kan præstere, og den har en fornem balance med lang, tør, ren smag - lige indtil et nænsomt prik af druesødme sidst i eftersmagen. Fremragende Pinot Noir, lige til at sætte på bordet.”

Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Brutocao Pinot Noir, 2015, Anderson Valley, Mendocino

”Kompleks og ambitiøs Pinot Noir, der kombinerer flere stilarter og forbinder tradition med nytænkning. Den har ligget på fade af fransk egetræ i 16 måneder, fortæller bagetiketten, men den har holdt sig fri fra træsmag, mokka, røg og kokos, og vinder på sin konsekvente, friske bærsmag og sikre struktur. Den er blevet mere stram i denne nye årgang, mindre kælen, mere blød og præcis, stadig let mineralsk og endnu mere overbevisende end tidligere – både med og uden mad.”

270,00 kr. 190,00 kr. v/3 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Torres Marimar Estate ”La Masía” Pinot Noir, 2017, Russian River Valley

”Ret let, men også karakterfuld Pinot Noir fra California. Det er sorte kirsebær og solbagte krydderurter, der dominerer i glasset. Stilen er dæmpet og raffineret, den spiller ikke på power, men på ynde, og det lykkes overbevisende. Der er midhed i bærsmagen, ren saft og diskret syre. Den får lidt pirrende engelsk lakrids i næsen og holder sig strunk og sikker i glasset. Den er både til hygge og til ikke for voldsom/krydret mad.”

399,00 kr. www.hansjust.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Sojourn Cellars Pinot Noir, 2019, Sonoma Coast

”Den ligner ikke andre Pinot’er fra Sonoma, den får sin personlighed fra smagen af slåen og ikke helt modne blåbær, det gør den stramt pågående i stil – og giver den netop personlighed. Som i tidligere årgange udvikler den en delikat smag af modne, mørke blommer i glasset og får en frugtig robusthed, der også er meget personlig. Den smager mere af Sojourn end af Pinot Noir, men skidt med det, når Sojourn gør det så godt og originalt. Den er charmerende på sine egne præmisser og en fremragende madvin. Ilt den 10-15 min.”

675,00 kr. Tilbudspris 525,00 kr. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Saurus Select Pinot Noir, 2019, Patagonia

”Blød, rund, saftig – og den mest udfordrende af Saurusvinene, fordi den langs med den kødfulde krop og de saftige muskler har en lang, velfungerende syre. Smagen siger ristede krydderurter, stødt peber og tørrede solbær, men uden sødme. Den holder sig målrettet og tør, den har længde og ambitioner og er en mere end dejlig kødvin.”

159,00 kr. 125,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Saurus Barrel Fermented Pinot Noir, 2018, Patagonia

”Blød, potent og saftig argentiner, der virkelig har både kød og blod og en nydelig druekarakter. Den er langt mere muskuløs end mineralsk, ødsel og favnende, fjernt fra at være fornem og reserveret. Den har heller ingen særligt mærkbar syre, men dens runde venlighed passer alligevel godt til et bord med rødt kød og frodig hygge.”

199,00 kr. 155,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Bodega Chacra ”Sin Azufre” Pinot Noir, 2016, Patagonia

“Titlen betyder uden svovl og er strengt taget en negativ anprisning og som sådan ikke tilladt i EU. Men vinen kommer fra Argentinas kølige klima i Patagonia og skal måske ikke bøde for det. Den er påfaldende violparfumeret, især i næsen, mens smagen er mere nøgtern: tør, lakridset, bare med en anelse viol og ellers med svesker og blåbær uden sødme. Det er en meget personlig fortolkning af Pinot Noir, anderledes end i Bourgogne – og egentlig også anderledes end andre i Patagonia. Den pynter på kødbordet.”

275,00 kr. INCO (Philipson Wine)
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Saurus Pinot Noir, 2019, Patagonia

”Det er den fjerde og ydmygeste af familien Schroeders serie af dinosaurus-Pinot Noir, så den hedder slet og ret ”Saurus”. Det er en blød, tæt og rigtig lækker Pinot, mere kødfuld og saftig end mineralsk og udfordrende, men med nydelig bærsmag, velbalanceret syre og pæne dimensioner. Den smager hyggeligt, men længes mest efter en argentinsk bøf.”

119,00 kr. 95,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Macmurray Pinot Noir, 2017, Russian River Valley

”Blød og pikant peberkrydret californier, der er mild, fyldig og har både krop og kød på den. Det er en oversøisk Pinot Noir uden svage pletter og tynde øjeblikke, tværtimod holder den sig fast og solid, og den udfolder og udvikler sig spændende i glasset, hvor den får krydrede nuancer med timian og løvstikke. Glimrende, robust madvin.”

199,00 kr. MENY (Hans Just).
NB: Flasken havde en lille fejl, som skønnes at være en isoleret flaskefejl.
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Rodney Strong Russian River Pinot Noir, 2014, Sonoma County

“Også I denne årgang er den et godt eksempel på samspillet mellem Californiens varme dage og kølige nætter. Der er røg og krydderurter i næsen og mere røg og behersket egetræ i smagen. Den har en nydelig balance, velfungerende syre og et dæmpet prik af druesødme. Pæn Pinotkarakter, pæn og alsidig madvin – og gløden i glasset ulmer, hvis den får 20-30 min. luft.”

250,00 kr. Tilbudspris 200,00 kr. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Collier Creek Pinot Noir, 2018, Lodi

”Frugtfrisk og peberkrydret, med hilsener fra tørrede, sorte bær, solskin og et drys mineraler. Syren er behersket, og selv om vinen er tør af natur, er den også mild og venlig. Nydelig, ukompliceret og meget anvendelig madvin.”

99,95 kr. 89,00 kr. v/6 fl. www.andrupvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Noble Wines ”667 Collection”, 2019, Monterey

”Let peberkrydret og sødmemildnet californisk Pinot Noir med mildhed og solskin i glasset, bløde former og en pæn, lille Pinotkarakter. Den udfolder sig blødt, venligt og krydret i glasset og præsenterer sig som en net og let hyggevin og en charmerende vin til lette retter.”

169,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Salentein ”Barrel Selection” Pinot Noir, 2019, Valle de Uco

”Mild, ren og behersket Pinot Noir fra Argentinas kølige Ucodal. Stilen er typisk koldklima: ingen sødme, ingen fedme, ingen krumspring. Bærsmagen er let og nærmest anonym, kun små antydninger af modne kirsebær, syren er flygtig, smagen pæn og kort. Den er næsten for slank til mad, men en glimrende hyggevin.”

99.00 kr. FØTEX.
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Chono Pinot Noir, 2020, Valle de Casablanca

”Ung, ranglet koldklima Pinot Noir fra Chiles Casablanca Valley. Frugten er lidt forsigtig, og syren ret aktiv, men bare 10-15 min. luft hjælper på balancen. Herefter samler den sig, lidt stødt peber og krydderurter melder sig i glasset, også en lille druesødme kommer til, og den spinkle vin får lidt tiltrængt karakter.”

149,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

15,5/20

McManis Pinot Noir, 2019, Lodi

”Kompleks, forvirrende smag af et udtræk af sorte bær, kirsebærsten, mokka og kokos. Smagen er ydmyg, stilen er slank og skrøbelig. Det er amerikansk Pinot Noir fra en af de underste hylder.”

112,00 kr. INCO.
bottom of page