top of page

RØDVINE fra Tyskland og Østrig

af Henrik Oldenburg

Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Weingut Rings ”Kalkstadter Steinacker Spätburgunder, 2016, Pfalz

”Rings’ røde topvin fra 2016 forener modne druer med mineraler og nogle fine, parfumerede nuancer af sveskeblommer og lavendler, noget af det mest ophidsende, en Spätburgunder kan bidrage med. Det er måske årene, der har givet den denne modenhedens blomst, der både pynter og charmerer. Den udfolder sig blidt, blødt og blankt i glasset – selv om den er ufiltreret, og i eftersmagen er vi tilbage, hvor vi startede: med lavendler og sveskeblommer.”

800.00 kr. Tilbudspris 575,00 kr. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

HansJörg Rebholz Spätburgunder, 2018, Pfalz

”Blød, mild, blank og let parfumeret. Den har små, pæne karaktertræk af Pinot Noir, den holder sig slank og stram og får i glasset også mineralske bidrag, så den kan minde om forbilledet fra Bourgogne. Syren er præcis, så det er en præsentabel madvin, og mad skal der til, for den er udfordrende af natur, ikke venlig.”

254,00 kr. www.laudrup.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Mathias Gaul “Steinrassel Pinot Noir”, 2019, Pfalz

“Det er ikke en venlig Pinot Noir, der er noget råt over den, en kontant druesmag, en udholdende syre, der ikke er aggressiv, men heller ikke venlig. Det er ingen kæler, det er Pinot Noir med bredt bryst, mineraler, personlighed af den slags, der hedder terroir I Bourgogne, og så kan man smage, at den har ambitioner, og det er næsten det bedste af det hele. Hold øje med den!”

295,00 kr. 240,00 kr. v/2 fl. www.bichel.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Weingut Rings ”Leistadter Kalkofen Spätburgunder”, 2018. Pfalz

”Tæt, tung og fyldig. Det er tørrede svesker, sorte bær og lakrids, der sætter kursen i glasset, mere tungt end følsomt, med en knivspids druesødme og tørrede blåbær til dessert. Den er konsekvent og sikker og fjernt fra fortidens splejsede, syrlige tyske rødvine, men tilsyneladende på jagt efter sin egen karakter. Det er en massiv, blød og venlig kødvin.”

550.00 kr. Tilbudspris 400,00 kr. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Domæne Gobelsburg Zweigelt, 2019, Niederösterreich

”Spændende, moderne fortolkning af Zweigelt, hvor Beaujolais’ friske frugt møder klassisk Bourgognes krop og struktur, selv om Zweigelt selvfølgelig er helt sig selv. Der er sorte blommer og engelsk lakrids i smagen, dybde og længde, blide toner og nydelig balance. Den har friskhed til hygge og lette retter og er solid nok til kød og ost.”

120,00 kr. 80,00 kr. v/6 fl. www.bichel.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Scheiblhofer ”The Pinot Noir”, 2017, Burgenland

“Scheiblhofer laver også en anden Pinot Noir, men denne hedder The Pinot Noir og må altså være noget særligt. Den hyller sit adelsnavn i blød hygge, sveskesaft og bred venlighed. Med sin frugtige charme og sin smægtende druesødme vinder den mange hjerter, men ingen kender vil forveksle den med Pinot Noir fra Bourgogne. Mindre kan også gøre det, og denne østrigske udfordrer har i hvert fald ingen skarpe kanter.”

299,00 kr. 239.00 kr. v/6 fl. www.youandwine.com
Flaske_edited_edited_edited.png

17,5/20

Weingut Rings, Portugieser, 2019, Pfalz

”Portugieser er en ret udbredt drue i Pfalz, alt for udbredt, mener mange, for den har svært ved at give karakter og farve. Denne 2019’er skilter da også kun meget diskret med druens navn, noget højere med, at jordbunden er sand og kisel . Men den behøver ikke skamme sig. Det er en blød, poetisk vin med smag af blommer, slåen og kirsebær, den har pæne dimensioner og er den bedste rødvin, jeg mindes fra Pfalz – Portugieser eller ej.”

300,00 kr. 225,00 kr. v/3 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Weingut Krämer ”Cuvée Red Stuff”,2019, Rheinhessen

”Den lever slet ikke op til sit lidt vulgære navn, for det er en solid, frisk, frugtbetonet rødvin, med milde hilsener fra sorte blommer og blåbær. Den er venlig af væsen, blød og rund,og selv om karakteren er ret sammensat, lykkes den fint – en uhøjtidelig tysk rødvins Edelzwicker.”

119,95 kr. 99.00 kr. v/6 fl. www.andrupvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Weingut Krebs Spätburgunder, 2019, Pfalz

”Den har en sammensat smag, hvor det er noget metallisk og urteagtigt, man finder først, men desværre ingen genkendelig druekarakter. Den er robust og utilnærmelig, men virker upoleret og lidt bondsk i retning af klodset – eller rustik med et lidt pænere ord. Den samler sig nydeligt i glasset, så den bør altså iltes, gerne 15-20 min.”

120,00 kr. 85,00 kr. v/6 fl. www.bichel.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Scheiblhofer Pinot Noir, 2020, Burgenland

”Den hedder Pinot Noir og ikke noget med Burgunder, så den er altså født med ambitioner, og åbenbarer da også en lille, pæn
PInotkarakter, der er bygget på en frisk smag af modne kirsebær. Den er slank – det kan jo også være en dyd – og den sætter ikke så store aftryk, men holder sig frisk og bærfikseret. For mig er det en frokost- og skovtursvin, der gerne må drikkes kølig.”

139,00 kr. 109,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.com
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Pfaffl Wald St. Laurent, 2020, Niederösterreich

“Det er St. Laurent fra sin festligste side, og det siger ikke så lidt. Den er frisk, frugtig, gavmild, blød og indsmigrende, jovial og oplagt til selskab som en ung Beaujolais, frisk og afslappet. Først ved afslutningen får den et lille, alvorligt øjeblik, men det varer ikk længe. Den er ren, frisk, pæn og festlig med og uden mad.”

140,00 kr. Tilbudspris 110,00 kr. www.skjold-burne.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Schloss Bockfliess St. Laurent, 2020, Niederösterreich

“Ung, frisk, frugtig og frejdig, nærmest som en vellykket Beaujolais, med friske jordbær og kæk charme. Den er træfri og også derfor så ligefrem, lige til at skrue op og sætte på bordet. Hvad med en frokost i det grønne? Den ville elske det, og det ville alle andre også.”

149,00 kr. 85,00 kr. v/6 fl. www.holte-vinlager.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Adams Wein ”Kaliber 28” Spätburgunder, 2018, Rheinhessen.

”Rig, ødsel næse med mange løfter. Smagen er fyldig, tæt og præget ligeligt af sorte blommer, chokolade og en markant, udholdende og nivellerende syre. Den har altså godt af lidt luft, og efter 10-15 min. i glasset viser den en blank, frugtig charme og nette aftryk af kirsebær. Spätburgunder:Ja – Pinot Noir:Nej.”

219,95 kr. v/6 fl. www.theis-vine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Weingut Rings Spätburgunder, 2019, Pfalz

”Det er tydeligvis en moderniseret rød Rhinskvin med ristede kaffebønner og stødt peber. Den smager mildt, kaffekrydret og lidt af sorte blommer, men den smager ikke af traditionel pfälzisk Spätbugunder og slet ikke af Pinot Noir. Det sidste lover den heller ikke, og den er blank – skønt ufiltreret – og pæn og let forståelig.”

265,00 kr. 195,00 kr. v/3 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Domäne Wachau Pinot Noir Reserve, 2019, Wachau

“Pinot Noir på østrigsk – uden at ordet Blauburgunder nævnes, Men den kan ikke løbe fra sine nationale gener, selv om den har små, fine træk af klassisk Pinot Noir, både fornemmelsen af sorte bær og stødt peber og nogle mineralske pejlemærker. Syren er velfungerende, så det er en glimrende madvin.”

305,00 kr. Tilbudspris 269,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Weingut Rings ”Vom Kalkfels Spätburgunder”, 2018, Pfalz

”Det er et af de lavere numre i Weingut Rings’ imponerende række af moderne Spätburgundere fra Pfalz,og med husets sædvanlige tæft for at lave solide vine med krop og kød på kroppen. Det er mørke blommer, der smager mest igennem, men der er også engelsk lakrids i saften Kompakt vin med markant syre, lige til at sætte foran kødretten.”

350,00 kr. 265,00 kr. v/2 fl.www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Scheiblhofer Shiraz, 2016, Burgenland

”Det er ikke den første, og formodentlig heller ikke den sidste, østrigske Shiraz, der er vellavet og smager glimrende – bare ikke af Shiraz. Scheiblhofer laver også en Syrah (se herunder), altså med fransk antydning, men denne taler australsk, og nok har Burgenland et mildt klima, men australsk er det ikke. Der er pæn, frisk, buttet druesmag, mest præget af sorte blommer og lakrids, der er saft og lidt druesødme, det er en venlig vin i mildt humør, mikroskopisk krydret og med meget diskret syre. Glem navnet og nyd den – også uden mad.”

389,00 kr. 299,00 kr. v(6 fl. www.youandwine.com
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Hans Baer Spätburgunder/Pinot Noir, 2021, Rheinhessen

”Den kalder sig både Spätburgunder og Pinot Noir og er afgjort mest det første, lys og let, med slåen og kirsebær. Kroppen er behersket, syren spagfærdig, men der et lyst og godt humør i glasset - bare der ikke kommer tunge retter på bordet.”

89,95 kr. Tibudspris 50,00 kr. KVICKLY/SuperBrugsen
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Weingut Esser Spätburgunder, 2018, Rheingau

”Tysklands fornemste hvidvinsdistrikt har også brug for en rødvin i ny og næ, og her er en af mulighederne: en frisk, ligefrem Spätburgunder med lidt smag af blommer og kirsebær og ikke så meget andet. Den kalder sig ikke Pinot Noir, og den smager ikke af Pinot Noir, den har hverken glød eller finesse, men er en gemytlig makker på frokostbordet.”

Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Stefan Breuer ”Handwerk S3” Spätburgunder, 2019 Rheinhessen

”Den sigter mod Bourgogne, men Rheinhessen er så langt fra målet, at det er næsten umuligt ramme. Den forsøger dog energisk og smager frisk og sympatisk, selv om det er mere af røde bær end af blå druer. Den er blød og, træfri og har kække røde kinder, men er mere til hygge og lette retter ed til kød og ost.”

139,00 kr. 120,00 kr. v/6 fl. www.holte-vinlager.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Adams Wein ”Kaliber 12” Spätburgunder, 2018, Rheinhessen.

”Sympatisk blød og let røget næse – og så kommer smagen med lidt mildhed og modne blommer og en lidt for insisterende syre. Det gør stilen lidt stejl og uvenlig, og Spätburgunders sædvanlige krydrede bærsmag mærker man ikke noget til. Den smager, som om den er havnet i et tomrum mellem evner og ambitioner. Ilt den 10-15 min. og spis til.”

149,95 kr. v /6 fl. www.theis-vine.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Frucht ”Abril”, Spätburgunder, 2020, Baden

”Den har ristede kaffebønner i næsen og flere kaffebønner og røget chokolade i smagen. Den er frisk og smager pænt – men af hvad? Ikke af Pinot Noir i hvert fald, selv om druenavnet flirter. Det er en let forståelig og let drikkelig letvægter, både med og uden mad.”

165,00 kr. Tilbudspris 145,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Scheiblhofer Syrah. 2018, Burgenland

”Syrah, hedder den, altså på fransk, men sådan smager den ikke. Den er kompakt, blød og fyldig og smager mere af tyk mokka og saftig lakrids end af mineraler og krydderier. En solid og fyldig mundfuld – og en etiket, der narrer!”

189,00 kr. 149,00 kr. v/6 fl. www.youandwine.com
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Schloss Bockfliess Bastion Pinot Noir, 2019, Wien

“Fornem adresse, og besynderligt nok smager vinen fra cafébyen ved første slurk af både kaffe og flødeskum. Den smag holder sig, der kommer endda lidt chokolade til, men etiketten siger Pinot Noir, og den smag finder man ikke. Det er en vin til hygge. Bere 10-15 min. iltning gør godt, men smagen af Pinot Noir kan den ikke iltes til.”

199,00 kr. 149,00 kr. v/6 fl. www.holte-vinlager.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16,5/20

Weingut Nik Weis Pinot Noir, 2019, Mosel

“Det er en Pinot Noir I den slanke, lette, stil med begrænset bærsmag og bare en flig af frugtig charme – men sådan er der også mange Bourgogner, der smager! Der kommer lidt mild smag af næsten modne blommer til i glasset, så med lidt ilt smager den pænt og nydeligt, og hvis man vil lave Pinot Noir ved Mosel, bliver det nok ikke meget bedre.”

225,00 kr. Tilbudspris 199,00 kr. www.kogs.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

16/20

Schloss Bockfliess Majestät St.Laurent, 2019, Niederösterreich

"Nyt eller nyere egetræ har taget kvælertag på St.Laurents frugtige friskhed. Friskheden er væk, mokka og kokos har taget magten i glasset. Man får også en blød og mild vin, saftig, halvtør og udholdende – og lidt kedelig. Ærgerligt.”

199,00 kr. 270,00 kr. v/6 fl. www.holte-vinlager.dk
bottom of page