top of page

ALSACE PINOT GRIS

af Henrik Oldenburg

 

Flaske_edited_edited_edited.png

20/20

Domaine Zind-Humbrecht “Clos Saint Urbain” Pinot Gris, 2019, AOC Grand Cru Rangen de Thann

“Rangen er den sydligste vinmark I Alsace og den eneste med vulkansk undergrund. Rangen er simpelthen enestående – og det er denne pragtvin fra Rangen også. Den er en rigdom af nuancer og smagsindtryk, fra halvmoden melon til mut pomelo, hele vejen præget af mineralske indslag og en betagende indre harmoni. Den holder sig tør, stram og aristokratisk, ikke en dråbe sødme har den, men den fastholder stædigt sin udholdende mineralske tørhed, der varer til langt ud i eftersmagen. Det er en pragtvin, også til de fineste fisk/skaldyr. Jeg ville ønske, jeg havde råd til at drikke bare et par glas hver dag - så kan jeg vist ikke rose den tydeligere!”

900,00 kr. 625,00 kr. v/2 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Albert Boxler Pinot Gris, 2019, AOC Alsace

“Også I denne årgang en graciøs balance mellem umiddelbar friskhed og sat fornemhed og mellem raffineret blomst og druesødme og en koket, afsluttende syre, der erindrer om, at det er en vin, der kan begå sig til mange forskellige retter. Det er fersken og abrikos, der smager mest igennem, men den holder balancen og rækker fra det traditionelle fiskebord til sushi/sashimi. Det er en flot, karakterfuld Pinot Gris, der både tjener druen og Albert Boxler til ære.”

250,00 kr. www.bichel.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

19/20

Domaine Zind-Humbrecht Pinot Gris Roche Calcaire, 2020, AOC Alsace

“Den hedder igen calcaire (kalksten), det forklarer de tydelige mineralske indslag. Den begynder blødt og lidt mut, tørt prikkende og allerede her lidt mineralsk. I glasset udfolder den en tropekurv af fersken, ananas og umoden abrikos, inden den tager afsked med mango, vanille og en kælen, ledsagende sødme. Den er rig, rig, frisk og sensuel. Fremragende til hygge, fremragende til mad. Giv den roligt 10-15 min. luft.”

300,00 kr. 225,00 kr. v/3 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Henry Fuchs Pinot Gris, 2020, AOC Alsace

”Den er endnu mere kompleks – og komplet – end jeg husker 2018’eren, den har samme listige spil mellem druesødme og tør finish, og den lever også i denne nye årgang højt på sin imponerende indre harmoni og sin friske, rene smag af mango og mineraler. Syren er mikroskopisk, så jeg holder mig til særlige, forkælede fiskeretter, sushi/sashimi og ikke for bidske blåskimmeloste. Men den rækker vidt, og kun fantasien sætter grænser.”

200,00 kr. 150,00 kr. v/3 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18,5/20

Domaine Zind Humbrecht Pinot Gris Turckheim, 2020, AOC Alsace

”Rig og spændende smag, der spænder fra fersken til ananas og umoden mango. Den er ikke tør og ikke sød, men smager som et harmonisk kompromis, og den korte finish og eftersmag med et glimt af syre gør den egnet til fisk/seafood, hvis kokken forstår den. På den måde er det en drømmevin – for dem, der forstår at drømme. Jeg lod den udfordre af en kogt hummer, og det satte den stor pris på og kvitterede med ynde, charme, ungdommelig friskhed og lang, delikat smag.”

300,00 kr. 200,00 kr. v/3 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Muré Pierres Séches Pinot Gris, 2019, AOC Alsace

“Det er lykkedes endnu bedre end i 2018’eren at få Pinot Gris’ raffinerede blomst og charme til at udfolde sig i 2019’eren. Den holder den samme pirrende balance mellem sødt og tørt og er også mest til den tørre side, men det er alligevel den spinkle, elegante druesødme, der polerer kronen. Fersken, abrikos, endda et dryp pomelo – hovedsageligt tørt og overbevisende. Herlig madvin.”

Flaske_edited_edited_edited.png

18/20

Marc Kreydenweiss Lerchenberg Pinot Gris, 2020, AOC Alsace

”I forhold til den lumsk søde 2019’er er den nye årgang finere balanceret mellem de søde og de tørre nuancer. Lad os kalde den ”overvejende tør” og derfor en meget mere anvendelig madvin. Den er pikant krydret, mest i retning af abrikos, den er fyldig og har karakter, og den har en fint medspillende syre. Den har lige så mange indre kvaliteter som 2019’eren, de er bare anderledes, også til glæde for fisk/seafood.”

275,00 kr. 195,00 kr. v/2 fl. www.eriksorensenvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Cave de Beblenheim Pinot Gris, 2020, AOC

”Det er et glas ærlig snak, ren og solid druesmag, mildhed og lidt muthed, tør med tydelige spor af druesødme, enkel og velgjort. Stilen og smagen gør den til en alsidig og glimrende madvin. Den er nydelig og fri for fine fornemmelser.”

89,95 kr. 79,00 kr. v/6 fl. www.andrupvin.dk
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Jean Murbach Pinot Gris, 2021, AOC

”Den har ingen fine titler, så den er pr. definition tør, men bagetiketten kalder den halvtør, og det er mere forbrugervenligt. Faktisk er den mere halvsød end halvtør og derfor også lidt besværlig til mad. Den duer ikke til traditionelle fiskeretter, men måske til krydret mad og sushi/sashimi – og selvfølgelig helt uden mad.”

99,00 kr KVICKLY.
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

E. Traber Pinot Gris, 2021, AOC

”Den balancerer på grænsen mellem halvtør pæresmag med små tropiske pift – og dominerende sødme med spor af fersken, ananas og mango. Syren er sen og beskeden, så vinens store problem er at vælge, hvad den skal bruges til. Bagetikettens råd er værdiløse, jeg tror, man skal hygge sig med den eller bruge den til krydrede retter.”

105,00 kr. FØTEX.
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Lentz Pinot Gris, 2020, AOC

”Den er lidt mere tør end halvtør, og det bliver den heldigvis ved med at være mellem så mange oversøde alsaciske Pinot Gris’er. Den er fyldig og har pæn friskhed, let tropefrugt og ingen særlig syre – alt i alt en pålidelig og alsidig madvin.”

Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

E. Traber Pinot Gris Grand Cru Gloeckelberg, 2016, AOC

“Både næsen og smagen er domineret af en krydret sødme, der minder mere om Gewurztraminer end om Pinot Gris. Det er en mild, blød og artig vin, der klarer sig uden syre og anden modstand i glasset, den krydrede sødme holder fra første dråbe til sidste.”

158,00 kr. FØTEX.
Flaske_edited_edited_edited.png

17/20

Henri Ehrhart Pinot Gris Réserve Particulière, 2020, AOC

“Virker ret moden og har både tegn på lidt alder og en knivspids druesødme. Den er altså ikke tør, men en let forståelig hybrid, ren og tiltalende, med aftryk af blandede tropefrugter og med en meget beskeden afsluttende syre. Den er til hygge og desserter snarere end til fisk/seafood – bortset fra sushi/sashimi.”

80,00 kr. INCO.
Flaske_edited_edited_edited.png

16/20

Pfaff ”Cuvée Rabelais” Pinot Gris, 2020, AOC

”Ifølge etiketten er den halvtør-tør, men det er den ikke, den er sød, sød, sød – og bagetikettens forsikring om, at den passer godt til fisk og fjerkræ er det rene tågesnak. Sødmen er ganske pæn og ret massiv, og den er sikkert anvendelig til krydret mad og sushi/sashimi, ellers kun til hygge og desserter”

99,95 kr. KVICKLY.
bottom of page